Trichinoză (Trichineloză)

Puteți dezvolta trichinoză (trichineloză) consumând carne insuficient preparată termic, infectată cu nematode Trichinella. Gătirea cărnii la temperaturile recomandate poate ajuta la prevenirea infectării.

Trichinoză (Trichineloză)

Trichineloza, cunoscută mai frecvent sub denumirea de trichinoză, este o boală parazitară transmisă prin alimente, cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special produse din carne de porc infestate cu larvele unui tip de nematod numit Trichinella.

Prezentare generală

Ce este trichinoza?

Trichineloza, cunoscută mai frecvent sub denumirea de trichinoză, este o boală parazitară transmisă prin alimente, cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special produse din carne de porc infestate cu larvele unui tip de nematod numit Trichinella.

Când consumați alimente, acidul și enzimele stomacului digeră ceea ce mâncați. În cazul cărnii infectate, acidul și enzimele descompun învelișul exterior dur (chistul) al larvelor, eliberând viermii adulți. Viermii produc apoi larve care se stabilesc în țesuturile corpului, în special în mușchi. Oricine poate face trichinoză, indiferent de vârstă sau stare de sănătate.

Cât de frecventă este trichinoza?

Trichinoza (trichineloza) apare în întreaga lume. Se estimează că 10.000 de persoane pe an fac trichinoză la nivel mondial. În SUA, numărul a scăzut de la o estimare de 400 de cazuri pe an în timpul anilor 1940 la 16 cazuri pe an în perioada 2011-2015.

Simptome și Cauze

Ce cauzează trichinoza?

Cele mai frecvente moduri de a contacta trichinoza (trichineloză) sunt:

  • Consumul de produse din carne de porc crude sau insuficient preparate termic.
  • Consumul de carne depozitată necorespunzător.
  • Utilizarea de ustensile de bucătărie necurate pentru a prepara carnea.
  • Consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic de la animale sălbatice infectate. Aceste animale includ căprioare, elani, elani comuni, mistreți, urși, morse și multe păsări.

Care sunt simptomele trichinozei?

Simptomele trichinozei variază de la foarte ușoare la severe. Simptomele timpurii, care încep la câteva zile după ce viermii intră în corp, pot include:

  • Greață și vărsături.
  • Diaree.
  • Durere abdominală.

Simptomele ulterioare pot începe la aproximativ două săptămâni după ce ați mâncat carne infectată și pot dura până la câteva săptămâni. Ele includ:

  • Dureri musculare.
  • Febră.
  • Dureri de cap.
  • Umflarea ochilor.
  • Frisoane.
  • Oboseală extremă.
  • Diaree sau constipație.
  • Tuse.
  • Erupții cutanate sau mâncărimi ale pielii.

În cazuri severe, trichinoza poate provoca:

  • Dificultăți de coordonare și mișcare.
  • Inflamația mușchilor inimii.
  • Dificultăți de respirație.
  • Inflamație a creierului (encefalită).

Aceste simptome pot dura de la cinci la 45 de zile, dar de obicei încep să apară la 10 până la 14 zile după consumul de carne infectată. Simptomele abdominale pot apărea mult mai devreme, la una sau două zile după infecție. Cazurile mai ușoare de trichinoză sunt adesea confundate cu gripa sau alte boli comune. În cazuri extreme, trichinoza poate duce la deces.

Este trichinoza contagioasă?

Trichinoza este o infecție, dar nu este una pe care o transmiteți prin strănut sau tuse. Cu toate acestea, există unele dovezi care arată că, dacă aveți trichinoză în timpul sarcinii, puteți transmite infecția copilului dumneavoastră.

Diagnostic și Teste

Cum este diagnosticată trichinoza?

Medicul specialist ar putea decide că aveți trichinoză pe baza:

  • Semnelor și simptomelor.
  • Constatării că ați mâncat carne care poate conține larve.
  • Analize de sânge care arată niveluri ridicate de eozinofile, un tip de celule albe din sânge.

Anticorpii împotriva Trichinella nu apar la început, dar medicul specialist ar putea comanda analize de sânge mai târziu, care vor găsi anticorpii și vor confirma diagnosticul. Probele de scaun (materii fecale) nu sunt utilizate pentru a diagnostica trichinoza.

În cazuri foarte rare, medicul specialist poate recomanda o biopsie a unora dintre țesuturile dumneavoastră pentru a confirma diagnosticul.

Management și Tratament

Care este tratamentul pentru trichinoză?

Dacă ați mâncat carne crudă sau insuficient preparată termic și prezentați simptome de trichinoză, trebuie să contactați medicul specialist. Tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. Deși unele cazuri de trichinoză dispar de la sine, unele cazuri de trichinoză netratată pot fi fatale.

Medicul specialist ar putea prescrie:

  • Medicamente pentru a scăpa corpul de paraziți, inclusiv mebendazol și albendazol. Dacă le luați în primele trei zile de la infectare, acestea opresc infecția să ajungă la mușchi și să se agraveze.
  • Medicamente pentru a ajuta la durere, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
  • Medicamente pentru a ajuta la inflamație, cum ar fi steroizii.

Care sunt complicațiile trichinozei?

Complicațiile trichinozei netratate pot fi grave. Acestea ar putea include inflamație și deteriorarea:

  • Inimii, care ar putea duce la ritm cardiac neregulat (aritmie) și/sau insuficiență cardiacă.
  • Creierului, care ar putea duce la convulsii.
  • Plămânilor, care ar putea provoca probleme respiratorii severe.
  • Deces (rar).

Chiar și cu tratament, pot exista complicații pe termen lung, inclusiv probleme cu ochii, mușchii și nervii.

Cât timp până mă simt mai bine?

Poate dura săptămâni până să vă simțiți mai bine dacă ați avut trichinoză.

Prevenire

Cum îmi pot reduce riscul de a face trichinoză?

Nu puteți spune dacă carnea pe care o mâncați are viermi doar uitându-vă la ea. Paraziții pot fi văzuți doar cu un microscop. Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de a fi infectat cu trichinoză. Un lucru de bază este să vă spălați întotdeauna mâinile cu apă și săpun înainte și după ce atingeți carne crudă sau orice aliment.

Gătirea

Asigurați-vă că gătiți bine orice carne pe care o mâncați, în special carnea de porc și vânatul. Utilizați un termometru pentru alimente pentru a o găti la temperaturile recomandate, după ce ați spălat termometrul cu apă și săpun.

  • Pentru carnea de porc, temperatura recomandată este de 71 grade Celsius.
  • Pentru carnea de vânat (inclusiv căprioare, elani, elani comuni, urși, bizoni, iepuri și castori), temperatura recomandată este de 74 grade Celsius.
  • Pentru păsările de vânat (inclusiv curcan, rață, gâscă, potârniche sau fazan), temperatura recomandată este de 82 grade Celsius pentru păsările întregi.
  • Pentru păsările de vânat, se recomandă gătirea părților (cum ar fi pieptul sau pulpele) la 74 grade Celsius. Aceasta include păsările gătite cu umplutură în interiorul păsării sau asezonate în tigaie cu pasărea.

Congelarea

Congelați carnea de porc sau orice carne, care are o grosime mai mică de 15 centimetri, timp de 20 de zile la -15 grade Celsius, timp de 10 zile la -23 grade Celsius sau șase zile la -30 grade Celsius. Congelarea poate să nu ucidă viermii din carnea de vânat, deoarece acei paraziți pot fi rezistenți la congelare.

Alte procesări

Cazurile anterioare de trichinoză au fost cauzate de consumul de carne de porc insuficient preparată termic, dar o campanie de educație a redus aceste numere. Cu toate acestea, mulți oameni încă nu gătesc corect carnea de vânat. De asemenea, majoritatea oamenilor nu știu că sărarea cărnii nu ucide chisturile de trichinoză și nici afumarea cărnii. Carnea uscată a cauzat unele dintre cazurile recente de trichinoză.

Perspectivă / Prognoză

Care este perspectiva (prognoza) pentru persoanele cu trichinoză?

Majoritatea oamenilor se bucură de o recuperare completă după trichinoză, chiar dacă poate dura săptămâni sau chiar luni pentru a se simți complet mai bine.

Perspectiva pentru cazurile severe de trichinoză care duc la leziuni cerebrale sau cardiace este mai puțin pozitivă.

Viața cu

Când ar trebui să merg la medicul specialist?

Dacă dezvoltați simptome la câteva zile sau săptămâni după ce ați mâncat carne de porc sau vânat, asigurați-vă că contactați medicul specialist. Simptomele trichinozei depind de stadiul bolii, așa că încercați să vă amintiți când ați avut fiecare simptom.

Dacă sunteți tratat pentru trichinoză și aveți efecte secundare care cauzează probleme, anunțați medicul specialist.

Dacă aveți greață, diaree sau dureri de stomac în zilele de după ce ați mâncat un anumit tip de vânat sau anumite tipuri de carne de porc, contactați medicul specialist. Dacă aveți un tip de intoxicație alimentară sau infecție cu trichinoză, este mai bine să fiți diagnosticat și tratat din timp. Nu uitați să gătiți bine toată carnea pe care o mâncați și la temperatura corectă.

Întrebări frecvente

  1. Cum pot preveni cel mai eficient trichinoza? Cea mai eficientă metodă este gătirea temeinică a cărnii, în special a celei de porc și vânat, la temperaturile interne recomandate. De asemenea, evitați consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic.
  2. Pot muri din cauza trichinozei? În cazuri rare, trichinoza severă poate duce la complicații care pot pune viața în pericol, cum ar fi inflamația inimii sau a creierului. Cu toate acestea, cu tratament prompt și adecvat, majoritatea persoanelor se recuperează complet.
  3. Cât durează până când simptomele de trichinoză dispar? Durata simptomelor variază. Simptomele timpurii pot apărea în câteva zile, iar cele ulterioare la câteva săptămâni după infecție. Recuperarea completă poate dura de la câteva săptămâni la luni.

Pentru mai multe informații și o evaluare adecvată, vă recomandăm să consultați un medic specialist.

trichinoză
trichineloză
carne de porc
carne de vânat
parazit
nematod
Trichinella
simptome trichinoză
tratament trichinoză
prevenire trichinoză
infecție alimentară
carne insuficient preparată
dureri musculare
febră
diaree