Salmonella
Salmonella, sau salmoneloza, este o infecție cu bacteria Salmonella care provoacă diaree, febră și dureri de stomac. Salmonella se vindecă, de obicei, de la sine în câteva zile. Trebuie să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Puteți reduce riscul de salmonella prin obiceiuri sigure de manipulare a alimentelor și spălând mâinile după ce atingeți animale.
Salmonella
Salmonella, cunoscută și sub denumirea de salmoneloză, este o infecție bacteriană comună ce afectează tractul intestinal. Simptomele, cum ar fi diareea și febra, apar la câteva ore sau zile după consumul de alimente contaminate. Deși, în general, se remite de la sine, hidratarea adecvată este crucială pentru recuperare. Practicarea unei igiene adecvate și a manipulării sigure a alimentelor este esențială pentru prevenire.
Prezentare Generală
Simptomele de salmonella apar de la câteva ore până la câteva zile după consumul de alimente contaminate.
Ce este salmonella?
"Salmonella" este denumirea comună pentru afecțiunea caracterizată prin diaree și dureri de stomac cauzate de bacteria Salmonella (gastroenterită). Este cea mai frecventă formă de toxiinfecție alimentară bacteriană.
Este numită și salmoneloză, pentru a o distinge de alte boli care pot fi cauzate de diferite forme de bacterii Salmonella, cum ar fi febra tifoidă.
Ce se întâmplă dacă vă îmbolnăviți de salmonella?
Când vă îmbolnăviți de salmonella, înseamnă că suficiente bacterii au trecut de acidul gastric și de sistemul imunitar pentru a vă îmbolnăvi. Bacteria Salmonella invadează și distruge celulele care căptușesc intestinele. Acest lucru face dificilă absorbția apei de către organism, ceea ce poate provoca crampe stomacale. Apa părăsește organismul sub formă de diaree.
Simptome și Cauze
Cine este mai expus riscului de salmonella?
Oricine poate contracta salmonella, dar puteți fi mai expus riscului de infecție sau de boală gravă, în funcție de vârsta, condițiile de viață și anumite boli și medicamente.
Sunteți expus unui risc crescut de a contracta salmonella dacă:
- Locuiți sau lucrați în apropierea animalelor cu risc ridicat. Acestea includ găini, rațe, broaște țestoase și șopârle.
- Luați antiacide sau ați luat recent antibiotice. Aceste medicamente vă scad apărarea împotriva salmonellei și vă fac mai ușor să vă îmbolnăviți.
- Aveți boală inflamatorie intestinală (IBD). Deteriorarea cauzată de IBD face mai ușor să luați o infecție.
- Aveți sub 5 ani.
Sunteți expus unui risc mai mare de îmbolnăvire gravă în urma unei infecții cu Salmonella dacă:
- Aveți peste 65 de ani sau sub 12 luni.
- Aveți un sistem imunitar compromis (din cauza HIV, chimioterapiei sau a altor boli sau medicamente).
- Aveți boala cu celule falciforme. Boala cu celule falciforme vă expune riscului de osteomielită, o complicație rară a salmonellei.
Cât de frecventă este salmonella?
Salmonella este una dintre cele mai frecvente forme de toxiinfecție alimentară. Peste un milion de persoane doar în SUA se îmbolnăvesc de salmonella în fiecare an, iar 26.500 sunt spitalizate. Există aproximativ 420 de decese din cauza salmonellei în fiecare an în SUA.
Care sunt unele cauze comune ale focarelor de salmonella?
Multe tipuri de alimente au cauzat focare de salmonella, inclusiv untul de arahide, carnea ambalată, alimentele congelate și produsele agricole. Focarele de salmonella de la animale includ broaștele țestoase de companie, șopârlele, găinile, aricii și porcușorii de Guineea.
Care sunt simptomele intoxicației cu Salmonella?
Simptomele de salmonella apar de la câteva ore până la câteva zile după expunerea la bacteria Salmonella. Simptomele de salmonella afectează stomacul și intestinele (tractul GI) și includ:
- Diaree (uneori cu sânge).
- Febră.
- Dureri sau crampe de stomac.
- Greață și vărsături.
- Durere de cap.
Este posibil să aveți unele sau toate aceste simptome.
Vărsături aveți întotdeauna când aveți salmonella?
Nu, nu vărsati întotdeauna când aveți intoxicație cu Salmonella. Cele mai frecvente simptome sunt diareea și febra, deși uneori vărsati.
Cum arată scaunul cu salmonella?
Când aveți salmonella, scaunul este de obicei moale și este posibil să trebuiască să mergeți foarte des la toaletă. Poate avea sânge în el. Sunați sau vizitați medicul specialist dacă aveți sânge în scaun.
Ce cauzează salmonella?
Intoxicația cu Salmonella este cauzată de bacteria Salmonella. Când mai multe bacterii Salmonella pătrund în organism decât poate distruge, obțineți o infecție care provoacă febră, diaree și alte probleme de stomac (gastrointestinale).
Bacteria Salmonella trăiește în intestinele oamenilor și ale animalelor, dar lucrurile pe care le mâncăm, le bem și le atingem pot fi, de asemenea, contaminate, inclusiv:
- Ouă crude și coji de ouă.
- Carne roșie crudă, fructe de mare și carne de pasăre.
- Fructe și legume.
- Lapte sau brânză nepasteurizate.
- Apă netratată.
- Blana, penele, solzii, pielea și excrementele (fecalele) animalelor și locurile în care trăiesc.
- Suprafețele din jurul unei persoane infectate cu bacteria Salmonella.
Cum vă îmbolnăviți de salmonella?
Cea mai frecventă modalitate de a vă îmbolnăvi de salmonella este din cauza alimentelor insuficient gătite sau a pregătirii necorespunzătoare a alimentelor, de exemplu:
- Consumul de carne, carne de pasăre, fructe de mare sau ouă crude sau insuficient gătite.
- Consumul de fructe și legume contaminate.
- Consumul de apă contaminată sau lapte nepasteurizat.
- Nu vă spălați pe mâini în timp ce pregătiți mâncarea și mâncați.
De asemenea, vă puteți îmbolnăvi de salmonella de la animale și persoane infectate cu bacteria Salmonella. Puteți lua bacteria Salmonella pe mâini când atingeți un animal, apoi o transferați în gură. Aproape orice animal poate avea o infecție cu Salmonella sau poate purta bacteria Salmonella pe blană, pene, solzi sau piele. Aceasta include:
- Amfibieni (broaște și broaște râioase).
- Reptile (broaște țestoase, șopârle și șerpi).
- Păsări (găină, rațe, curcan și păsări sălbatice).
- Animale de fermă (vaci, capre, oi și porci).
- Animale de companie (câini, pisici, păsări și animale mici).
În ce alimente se găsește Salmonella?
Aproape orice alimente crude ar putea fi contaminate cu bacteria Salmonella, dar majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc din cauza cărnii de pasăre sau a ouălor crude sau insuficient gătite.
Salmonella are miros?
Nu, bacteria Salmonella nu are miros. Alimentele contaminate cu bacteria Salmonella miros și arată de obicei normal.
Salmonella este contagioasă?
Da, salmonella este contagioasă - puteți lua o infecție cu Salmonella de la o altă persoană sau chiar de la animalul dvs. de companie. Dacă nu vă spălați pe mâini după ce mergeți la baie sau când sunteți bolnav, puteți contamina suprafețele și alimentele și puteți răspândi Salmonella la alte persoane.
Diagnostic și Teste
Cum este diagnosticată salmonella?
Salmonella este diagnosticată cu un test al scaunului (excrementelor), al sângelui sau al altor probe. Medicul specialist vă va face un examen fizic și vă va întreba despre simptomele și istoricul dumneavoastră de sănătate.
Ce teste vor fi efectuate pentru a diagnostica salmonella?
- Proba de scaun. De obicei, dați o probă din excrementele (scaunul) dvs. din intimitatea propriei case. Medicul specialist vă va da un recipient steril și instrucțiuni despre cum să colectați o probă. Un laborator va testa proba pentru semne ale bacteriei Salmonella.
- Proba de sânge. Medicul specialist va colecta sânge cu un ac din braț. Un laborator va cultiva (va încerca să crească) bacteria Salmonella din proba dvs. de sânge.
- Alte probe. Medicul specialist ar putea folosi alte fluide sau țesuturi corporale, cum ar fi urina (urină) sau o probă prelevată dintr-o rană (abces) pentru a testa Salmonella.
Management și Tratament
Cum este tratată salmonella?
De obicei, nu tratați salmonella cu medicamente. Dacă sunteți grav bolnav sau aveți un risc ridicat de complicații, medicul specialist vă va trata cu antibiotice. Dacă aveți diaree severă, poate fi necesar să fiți spitalizat.
Ar trebui să beți multe lichide. Medicul specialist vă poate administra lichide intravenoase dacă sunteți deshidratat.
Ce medicamente sunt utilizate pentru a trata salmonella?
Dacă aveți nevoie de antibiotice pentru o infecție cu Salmonella, medicul specialist vă poate prescrie:
- Ciprofloxacină.
- Ceftriaxonă.
- Trimetoprim-sulfametoxazol (TMP/SMX).
- Azitromicină.
Cum gestionez simptomele de salmonella?
Cea mai importantă modalitate de a gestiona simptomele de salmonella este să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Lichidele care vă ajută să vă mențineți hidratat includ:
- Apă.
- Băuturi sportive.
- Sucuri de fructe 100% cu apă adăugată.
- Zeamă.
- Soluții de rehidratare orală (cum ar fi Pedialyte).
Pentru adulți, medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi loperamidă (Imodium) și subsalicilatul de bismut (Pepto-Bismol, Kaopectate) pot ajuta la oprirea diareei. Nu administrați medicamente pentru diaree copiilor sau sugarilor fără a discuta cu medicul pediatru.
Salmonella poate dispărea de la sine?
Salmonella dispare de obicei de la sine, deși este posibil să trebuiască să treceți mai întâi prin câteva zile de simptome. Asigurați-vă că beți multe lichide pentru a nu vă deshidrata.
Prevenire
Cum pot preveni salmonella?
Puteți reduce foarte mult riscul de salmonella urmând practici sigure de pregătire a alimentelor și fiind atent în apropierea animalelor.
Practici sigure de pregătire a alimentelor pentru reducerea riscului de salmonella
Gătitul și pasteurizarea ucid bacteria Salmonella din alimente. Există mai multe moduri de a reduce riscul de salmonella în timpul pregătirii alimentelor:
- Nu gătiți pentru alții dacă sunteți bolnav.
- Spălați-vă întotdeauna pe mâini cu apă și săpun după ce mergeți la baie.
- Spălați-vă pe mâini înainte și după pregătirea mâncării sau mâncatul.
- Spălați suprafețele și ustensilele de pregătit și de mâncat înainte și după utilizare.
- Gătiți alimentele la o temperatură sigură înainte de a mânca.
- Nu manipulați alte alimente în timp ce lucrați cu carne, carne de pasăre, fructe de mare sau ouă crude.
- Spălați sau curățați legumele și fructele înainte de a le tăia, mânca sau găti.
- Refrigerați sau congelați carnea, carnea de pasăre și fructele de mare cât mai curând posibil.
- Nu beți lapte nepasteurizat sau alimente făcute cu lapte nepasteurizat.
- Nu beți apă netratată sau nu mâncați alimente preparate cu apă netratată. Dacă nu sunteți sigur dacă apa este tratată (de exemplu, dacă călătoriți), utilizați apă îmbuteliată pentru a bea și a găti.
Manipularea sigură a animalelor pentru reducerea riscului de salmonella
Aproape orice animal poate avea o infecție cu Salmonella sau poate purta bacteria Salmonella pe blană, pene, solzi sau piele. Animalele infectate nu vor părea neapărat bolnave. Găinile, rațele, broaștele țestoase și șopârlele prezintă cel mai mare risc de a purta o infecție cu Salmonella.
Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja de bacteria Salmonella purtată de animale:
- Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun după ce atingeți animalele (inclusiv animalele de companie) sau alimentele, bolurile cu apă, cutiile de litieră, excrementele, cuștile sau jucăriile acestora.
- Nu atingeți și nu duceți mâinile la gură după ce ați atins animalele. Nu le sărutați blana, penele, solzii sau pielea.
- Dacă aveți un sistem imunitar slăbit sau aveți peste 65 de ani sau sub 5 ani, nu ar trebui să atingeți animalele cu risc ridicat.
- Nu mâncați și nu beți în apropierea animalelor cu risc ridicat sau în locurile în care trăiesc.
- Curățați habitatul animalului dvs. de companie (cum ar fi acvariul, cușca sau terariul) afară, dacă este posibil. Nu utilizați chiuveta de la bucătărie pentru a curăța habitatul, jucăriile sau bolurile animalului dvs. de companie.
Prognoză
La ce mă pot aștepta dacă am salmonella?
Salmonella se vindecă, de obicei, de la sine, ceea ce înseamnă că dispare fără tratament după câteva zile de simptome. De cele mai multe ori, vă puteți gestiona starea acasă până când vă simțiți mai bine.
Dacă aveți un sistem imunitar compromis sau boala cu celule falciforme, sau dacă vă îmbolnăviți grav de salmonella, medicul specialist vă poate trata cu antibiotice.
Cât durează salmonella?
Simptomele de salmonella durează de obicei între patru și șapte zile. Discutați cu medicul specialist dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează după trei zile.
Care sunt complicațiile salmonellei?
Complicațiile salmonellei pot include:
- Deshidratare. Pierderea de lichide din cauza vărsăturilor sau diareei poate duce la deshidratare. Dacă nu este tratată, poate pune viața în pericol.
- Bacteriemie și sepsis. Când salmonella intră în fluxul sanguin, se poate deplasa în alte părți ale corpului și poate provoca infecții periculoase.
- Osteomielită. O infecție osoasă rară, mai frecventă la persoanele cu boală cu celule falciforme.
- Artrită reactivă. Un răspuns al sistemului imunitar care provoacă inflamație în articulații, ochi și tractul urinar după infecție.
Puteți muri de salmonella?
Da, puteți muri de salmonella dacă se răspândește în alte zone ale corpului sau provoacă sepsis, dar este extrem de puțin probabil. Din milioane de infecții cu Salmonella din SUA în fiecare an, doar 420 de persoane mor din cauza acesteia.
Viața cu
Când ar trebui să merg la medicul specialist?
Ar trebui să contactați medicul specialist dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează după câteva zile. Ar trebui să mergeți la urgențe dacă aveți semne de boală gravă sau deshidratare, inclusiv:
- Febră mare.
- Sânge în scaun.
- Vărsături frecvente, incapacitatea de a reține alimente sau lichide.
- Urină închisă la culoare sau mai puțină urină (urină) decât de obicei.
- Gură sau gât uscat.
- Senzație de amețeală când vă ridicați.
Ce întrebări ar trebui să-i pun medicului meu?
- Cum pot gestiona simptomele acasă?
- Care este cel mai bun mod de a mă menține hidratat?
- Ce ar trebui să fac dacă simptomele mele se agravează sau se schimbă?
- Ce simptome ar trebui să mă determine să vă sun sau să merg la urgențe?
Salmonella este o intoxicație alimentară frecventă. Deși este neplăcută, de obicei nu este gravă. Beți multe lichide și nu ezitați să contactați medicul specialist dacă nu vă simțiți mai bine în câteva zile. Dacă aveți un sistem imunitar compromis sau prezentați un risc ridicat de complicații cauzate de salmonella, întrebați medicul specialist dacă ar trebui să luați antibiotice pentru a trata infecția.
Întrebări frecvente
- Cât timp sunt contagios cu salmonella? Sunteți contagios atâta timp cât bacteria Salmonella este prezentă în scaunul dumneavoastră, ceea ce poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.
- Pot merge la muncă sau la școală dacă am salmonella? Nu ar trebui să mergeți la muncă sau la școală dacă aveți diaree sau vărsături pentru a evita răspândirea infecției.
- Ce ar trebui să mănânc dacă am salmonella? Consumați alimente ușor de digerat, cum ar fi pâine prăjită, banane, orez și compot de mere. Evitați alimentele grase, picante sau lactate până când simptomele se ameliorează.
Pentru orice nelămuriri suplimentare sau dacă simptomele persistă, consultați un medic specialist.