Listeria în timpul sarcinii
Listeria este o infecție bacteriană mai periculoasă în timpul sarcinii. Poate cauza pierderea sarcinii, îmbolnăviri pe termen lung ale copilului dumneavoastră și decesul nou-născutului. Provoacă simptome digestive și asemănătoare gripei. Evitarea alimentelor precum mezelurile, brânzeturile moi și laptele nepasteurizat vă poate reduce riscul. Medicii specialiști tratează Listeria cu antibiotice.
Listeria în timpul sarcinii
Infecția cu Listeria – sau listerioza – este o infecție bacteriană care poate duce la pierderea sarcinii sau la probleme de sănătate pe termen lung pentru copilul dumneavoastră. O contactați din alimente contaminate (intoxicație alimentară).
Experții nu sunt siguri de ce, dar este mai probabil să vă infectați cu Listeria în timpul sarcinii. Deci, dacă vă întrebați de ce nu mai aveți voie să mâncați mezeluri când sunteți gravidă, este din cauza riscului de Listeria.
Simptome și cauze
Simptome ale Listeria în timpul sarcinii
Simptomele unei infecții cu Listeria în timpul sarcinii includ:
- Febră
- Frisoane
- Durere de cap
- Diaree
- Greață și vărsături
- Dureri musculare
Puteți fi infectată fără a avea simptome.
Cum știu dacă un bebeluș are Listeria?
Simptomele Listeriei la un nou-născut sau la un sugar includ:
- Greutate mică la naștere
- Febră
- Dificultate de respirație
- Erupție cutanată
- Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
- Dificultate de hrănire
- Iritabilitate
Bebelușul dumneavoastră ar putea dezvolta simptome la naștere sau până la două luni mai târziu.
Cauze ale Listeriei în timpul sarcinii
Bacteria Listeria monocytogenes provoacă o infecție cu Listeria. O contactați din alimente contaminate, inclusiv:
- Mezeluri, afumături și hot dog
- Pateuri și tartine din carne
- Pește afumat la rece, cum ar fi somonul afumat
- Brânzeturi moi, cum ar fi Brie, Camembert și queso fresco
- Produse lactate nepasteurizate, cum ar fi lapte, brânză și înghețată (pasteurizarea ucide germenii)
- Sucuri de fructe nepasteurizate, cum ar fi cidrul de mere
- Fructe și legume crude, nespălate (în special pepene galben)
- Germeni
- Sushi crud
Femeile însărcinate pot transmite infecția fătului în timpul sarcinii sau la naștere (transmisie verticală).
Poate o intoxicație alimentară în timpul sarcinii să dăuneze bebelușului?
Da, intoxicația alimentară în timpul sarcinii poate cauza:
- Avort spontan
- Mortinatalitate
- Naștere prematură
Bebelușul dumneavoastră se poate naște cu o infecție cu Listeria dacă aveți una în timpul sarcinii. Aceasta poate provoca meningită (inflamație a membranei care acoperă creierul și măduva spinării) sau sepsis (o reacție severă la infecție), ducând la afecțiuni de sănătate pe termen lung sau deces. Complicațiile pentru nou-născuți și sugari includ:
- Paralizie
- Convulsii
- Orbire
- Întârzieri sau diferențe de dezvoltare
- Deteriorarea sau insuficiența organelor
Diagnostic și teste
Cum diagnostichează medicii Listeria în timpul sarcinii
Medicii specialiști diagnostichează infecțiile cu Listeria cu o hemocultură. Aceasta este o procedură în care un laborator încearcă să obțină creșterea bacteriilor dintr-o probă de sânge. După naștere, aceștia pot testa și placenta.
Management și tratament
Cum este tratată Listeria în timpul sarcinii?
Medicii specialiști tratează Listeria la femeile însărcinate și la nou-născuți cu antibiotice. Dacă este posibil să fiți fost expusă la Listeria (de exemplu, dacă ați mâncat ceva care a fost retras de pe piață sau a îmbolnăvit alte persoane), medicul specialist vă va recomanda să vă monitorizați pentru simptome. Vă vor trata dacă dezvoltați simptome.
Când ar trebui să consult medicul specialist?
Discutați cu medicul dumneavoastră specialist dacă aveți febră sau alte simptome în timpul sarcinii sau dacă credeți că ați fost expusă la Listeria. Acesta vă poate monitoriza simptomele și poate stabili dacă aveți nevoie de tratament.
Prevenție
Poate fi prevenită Listeria în timpul sarcinii?
Cea mai bună modalitate de a preveni o infecție cu Listeria în timpul sarcinii este:
- Evitați alimentele cu risc ridicat, cum ar fi brânzeturile moi, laptele și sucurile nepasteurizate și mezelurile.
- Respectați regulile de siguranță alimentară, cum ar fi spălarea temeinică a fructelor și legumelor.
- Gătiți carnea la o temperatură sigură înainte de a o mânca.
- Încălziți mezelurile și hot dog-urile până devin fierbinți.
Medicii specialiști recomandă aceiași pași și pentru a reduce riscul dacă încercați să rămâneți însărcinată.
Prognostic
La ce mă pot aștepta dacă sunt însărcinată și am o infecție cu Listeria?
Dacă aveți o infecție cu Listeria și sunteți însărcinată, tratamentul rapid vă poate reduce riscul de pierdere a sarcinii și alte complicații. De asemenea, vă poate reduce riscul de a transmite infecția fătului.
Medicul dumneavoastră specialist poate testa bebelușul dumneavoastră când se naște sau poate căuta semne de Listeria. Îl pot trata cât mai curând posibil dacă este infectat.
O notă
Lista lucrurilor pe care nu ar trebui să le mâncați sau să le beți în timpul sarcinii poate părea nesfârșită. Evitarea alimentelor precum brânzeturile moi și mezelurile vă reduce riscul de Listeria. Dar nu intrați în panică dacă mâncați ceva de pe listă. Dacă dezvoltați simptome sau aflați că ceva din frigiderul dumneavoastră a fost retras de pe piață, anunțați-l pe medicul dumneavoastră specialist. Tratamentul rapid poate proteja sănătatea sarcinii dumneavoastră.
Întrebări frecvente
- Cum pot ști dacă am Listeria? Puteți avea simptome asemănătoare gripei sau simptome digestive, sau este posibil să nu aveți niciun simptom. Dacă sunteți gravidă și aveți febră, este important să consultați un medic specialist.
- Ce se întâmplă dacă am mâncat un aliment contaminat cu Listeria dar nu am simptome? Consultați medicul dumneavoastră specialist. Acesta va monitoriza eventualele simptome.
- Cum pot proteja copilul meu de Listeria după naștere? Continuați să respectați măsurile de siguranță alimentară și discutați cu pediatrul despre orice preocupări.
Pentru mai multe informații și sfaturi personalizate, vă recomandăm să consultați un medic specialist.