Intoleranța la Histamină

Intoleranța la histamină (HIT) este o afecțiune presupusă, cauzată de incapacitatea de a digera histamina din alimentație, ducând la simptome gastrointestinale și similare cu cele alergice. Cu toate acestea, unii experți sugerează că alte afecțiuni, nu HIT, cauzează simptome care arată ca o reacție la histamină.

Contactați un medic specialist dacă aveți simptome după ce mâncați, indiferent dacă credeți că ar putea fi intoleranță la histamină sau nu.

Ce este intoleranța la histamină?

Intoleranța la histamină (HIT) este o afecțiune presupusă, cauzată de incapacitatea de a digera histamina din alimentație, ducând la simptome gastrointestinale și similare cu cele alergice. Histamina este o substanță chimică produsă în mod natural de organism. De asemenea, este prezentă în unele alimente. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică nu recunoaște în prezent intoleranța la histamină ca afecțiune. Este o problemă controversată.

Unii experți sugerează că, dacă organismul dumneavoastră nu poate descompune histamina la fel de bine cum ar trebui, aceasta se poate acumula în corp și poate provoca simptome. Dar un studiu din 2023 a exclus intoleranța la histamină la majoritatea persoanelor care credeau că aceasta le cauzează simptomele. Autorii studiului și alți experți sugerează că alte afecțiuni cauzează simptome care arată ca o reacție la histamină. Așadar, este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți îngrijorări cu privire la HIT.

Intoleranța la histamină este o alergie alimentară?

Nu, intoleranța la histamină nu este o alergie, chiar dacă unii cred că împărtășește simptomele reacțiilor alergice. Uneori, este numită "pseudoalergie", deoarece arată similar cu o alergie, dar are o cauză diferită.

Este același lucru cu intoxicația cu histamină?

Nu, intoxicația cu histamină (numită și otrăvire cu histamină) se întâmplă de obicei ca un focar de intoxicație alimentară, afectând mulți oameni care au mâncat aceeași masă bogată în histamină. Autoritățile de sănătate publică de obicei o urmăresc până la anumite tipuri de pește.

Intoxicația cu histamină este bine documentată. Dar intoleranța la histamină este mai controversată. Experții nu sunt de acord dacă niveluri relativ scăzute de histamină ar putea provoca simptome sau dacă este mai probabil ca sindromul de colon iritabil sau o altă afecțiune să provoace simptome care arată ca HIT.

Simptome și Cauze

Care sunt simptomele intoleranței la histamină?

Simptomele intoleranței la histamină sunt diferite de la persoană la persoană. Puteți avea unul sau mai multe dintre aceste simptome:

  • Diaree.
  • Balonare.
  • Greață sau vărsături.
  • Durere de cap.
  • Nas care curge sau înfundat.
  • Dificultate de respirație (dispnee).
  • Mâncărime.
  • Erupție cutanată sau urticarie.
  • Înroșire a feței.
  • Tensiune arterială scăzută.
  • Rit cardiac neregulat sau rapid (aritmie).
  • Menstruație dureroasă.
  • Umflarea buzelor, limbii sau a gâtului.

Ce cauzează intoleranța la histamină?

Conform unor teorii, simptomele intoleranței la histamină pot apărea atunci când organismul dumneavoastră nu poate descompune histamina. Histamina este un semnal chimic care deschide vasele de sânge, constrânge căile respiratorii și tractul gastrointestinal (GI) și creează mucus. Celulele mastocite din membranele mucoase eliberează histamină și alte semnale chimice pentru a ajuta la combaterea infecțiilor și la reglarea organelor.

Corpul dumneavoastră folosește enzime, în principal diamin oxidaza (DAO), pentru a descompune histamina. Unii oameni speculează că activitatea redusă sau nivelurile scăzute de DAO cauzează HIT. Dar acest lucru nu a fost validat științific. Experții nu sunt cu adevărat siguri ce ar determina unii oameni să aibă niveluri scăzute de DAO sau o incapacitate de a descompune histamina așa cum ar trebui.

Ce alimente declanșează histamina?

Unele alimente conțin cantități mari de histamină. Acestea includ alimente care implică un proces de îmbătrânire sau fermentare, cum ar fi vinul, berea și brânzeturile. Alte alimente pot determina celulele mastocitare să elibereze histamină (eliberatori de histamină). Ambele tipuri de alimente pot provoca cantități excesive de histamină în corp.

Câteva exemple includ:

  • Alcool (vin, bere și șampanie).
  • Carne procesată.
  • Brânzeturi.
  • Varză murată.
  • Legume (roșii, vinete și spanac).
  • Fructe tropicale (ananas, banane, papaya și citrice).
  • Pește (macrou, ton, sardine și hering) și crustacee.
  • Căpșuni.
  • Nuci și alune.
  • Lemn dulce.
  • Ciocolată.
  • Carne de porc.
  • Albuș de ou.
  • Aditivi (cum ar fi coloranți și conservanți).

Diagnostic și Teste

Cum este diagnosticată intoleranța la histamină?

Nu toți medicii recunosc intoleranța la histamină ca diagnostic oficial și nu există modalități dovedite de a diagnostica HIT. Un medic poate asculta simptomele dumneavoastră și poate sugera căutați alte cauze posibile. Puteți fi trimis la un alergolog sau un gastroenterolog.

Medicul dumneavoastră poate comanda diverse teste sau proceduri pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic. Acestea includ:

  • Jurnal alimentar. Ținerea evidenței simptomelor dumneavoastră și a ceea ce mâncați și beți vă poate ajuta să identificați dacă o intoleranță alimentară ar putea fi cauza simptomelor dumneavoastră. Uneori, este o combinație de alimente, băuturi sau medicamente luate împreună care reprezintă problema. Ținerea unui jurnal ajută la apariția unor tipare pe care s-ar putea să nu le fi observat până acum.
  • Teste cutanate sau teste de sânge pentru alergii. Acestea vă pot ajuta să identificați sau să excludeți alergiile alimentare.
  • Test de provocare alimentară. Medicul dumneavoastră vă poate pune să mâncați un aliment care vă preocupă în cabinet și să vă monitorizeze pentru simptome.

Management și Tratament

Cum se tratează intoleranța la histamină?

Tratamentul pentru intoleranțele alimentare implică de obicei evitarea alimentelor sau băuturilor care vă provoacă simptome. Pentru a testa ce puteți mânca în siguranță, încetați să mai mâncați orice declanșator posibil timp de câteva săptămâni. Dacă nu ați avut simptome în acest timp, începeți să le adăugați înapoi unul câte unul. Dacă începeți să aveți o reacție la anumite alimente sau combinații de alimente, dar nu și la altele, puteți evita doar cele care vă fac să reacționați.

Medicamente pentru intoleranța la histamină

Un medic poate recomanda medicamente care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor în combinație cu schimbarea a ceea ce mâncați. Ei pot sugera:

  • Antihistaminice H1 și H2. Acestea blochează receptorii histaminei în diferite părți ale corpului, astfel încât histamina să nu-i poată activa. Luarea de antihistaminice singure probabil că nu vă va opri simptomele, dar ar putea ajuta în combinație cu modificări ale dietei. Inhibitorii histaminei H1 includ cetirizina, loratadina și fexofenadina. De obicei, tratează simptomele alergice. Inhibitorii H2 includ ranitidina și famotidina. De obicei, tratează simptomele digestive.
  • Stabilizatori ai celulelor mastocitare. Medicamentele precum cromoglicatul de sodiu împiedică celulele mastocitare să elibereze histamină. Unele componente alimentare numite flavonoide - cum ar fi luteolina și quercetina - au un efect similar.

Viața de zi cu zi

Când ar trebui să merg la urgențe?

Mergeți la camera de urgență sau sunați la 112 dacă aveți semne de anafilaxie, inclusiv:

  • Umflarea buzelor, limbii sau a gâtului.
  • Dificultate de respirație.
  • Scădere bruscă a tensiunii arteriale (simptomele includ slăbiciune, amețeli, leșin și confuzie).

Întrebări frecvente

Există medicamente care pot crește nivelul de histamină?

Anumite medicamente au capacitatea de a crește potențial nivelul de histamină din organism. Acestea includ unele tipuri de medicamente pentru durere (opioide/narcotice) și agenți de contrast utilizați în imagistica medicală.

La ce mă pot aștepta dacă am intoleranță la histamină?

Persoanele cu sensibilități alimentare își pot gestiona de obicei afecțiunea prin schimbarea dietei. În cazuri severe, administrarea de medicamente poate ajuta. Uneori, intoleranța este temporară și, în cele din urmă, puteți reveni la consumul de alimente pe care le-ați evitat.

Când ar trebui să consult medicul?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți simptome inexplicabile sau credeți că aveți o intoleranță sau sensibilitate alimentară. Vă pot ajuta să stabiliți dacă este o alergie, intoleranță sau altceva.

Ce întrebări ar trebui să-i pun medicului meu?

Ar putea fi util să-i întrebați pe medicul dumneavoastră:

  • Este aceasta o alergie sau o intoleranță?
  • Cum îmi pot identifica factorii declanșatori?
  • Ce ar trebui să fac dacă am o reacție?

O notă importantă

Uneori, corpurile noastre sunt misterioase. Cei mai mulți dintre noi vor doar răspunsuri la ceea ce ne face să ne simțim rău. Am dori să știm ce se întâmplă în corpurile noastre și am dori să găsim tratamente care funcționează. Multe afecțiuni pot avea simptome care v-ar putea face să vă gândiți la intoleranța la histamină. Dar adesea există o altă explicație. Medicul dumneavoastră vă poate testa pentru alte afecțiuni pentru a depista cauza simptomelor dumneavoastră. Ar putea ajuta să țineți un jurnal al simptomelor dumneavoastră și când se întâmplă. Lucrând cu medicul dumneavoastră, puteți pune cap la cap indiciile pentru a încerca să vă ajutați să vă simțiți mai bine.

Întrebări frecvente

  1. Cum pot să fac diferența între o alergie alimentară și o intoleranță la histamină? Alergiile alimentare implică o reacție imunitară și pot fi severe, chiar punând viața în pericol (anafilaxie). Intoleranța la histamină nu implică sistemul imunitar, dar simptomele pot fi supărătoare și cronice. Testele de alergie pot ajuta la identificarea alergiilor.

  2. Ce teste pot determina dacă am intoleranță la histamină? Diagnosticul este adesea clinic, bazat pe simptome și răspunsul la o dietă cu conținut scăzut de histamină. Uneori, se măsoară nivelul enzimei DAO în sânge, dar nu este întotdeauna concludent.

  3. Pot suplimentele cu DAO să ajute în cazul intoleranței la histamină? Da, suplimentele cu DAO pot ajuta unele persoane prin creșterea capacității organismului de a descompune histamina în tractul digestiv.

Consultați întotdeauna un medic specialist pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat.

intoleranță la histamină
histamină
alergie alimentară
pseudoalergie
DAO
diamin oxidază
simptome intoleranță histamină
dietă fără histamină
antihistaminice
erupție cutanată
urticarie
balonare
diaree
dureri de cap
anafilaxie
intoleranțe alimentare