Intoleranța Alimentară

Intoleranțele alimentare afectează sistemul digestiv. Persoanele care suferă de o intoleranță sau sensibilitate nu pot descompune anumite alimente. Acestea dezvoltă gaze, diaree și alte probleme. O intoleranță sau sensibilitate alimentară este neplăcută, dar nu pune viața în pericol.

Intoleranța Alimentară

O intoleranță alimentară, cunoscută și sub denumirea de sensibilitate alimentară, apare atunci când sistemul digestiv întâmpină dificultăți în a digera (descompune) un anumit aliment.

Intoleranța alimentară înseamnă că intestinul dumneavoastră este sensibil la anumite alimente și nu le poate tolera. Atunci când consumați aceste alimente, puteți experimenta simptome neplăcute, cum ar fi gaze, diaree și dureri abdominale.

Care este diferența dintre intoleranța alimentară și alergiile alimentare?

Intoleranța alimentară sau sensibilitatea alimentară nu este același lucru cu o alergie alimentară.

O intoleranță alimentară:

  • Afectează sistemul digestiv.
  • Apare atunci când sistemul digestiv nu poate descompune anumite alimente.
  • Cauzează simptome, cum ar fi o supărare la stomac, care nu pun viața în pericol.
  • Produce simptome în câteva ore după ce ați mâncat, pe măsură ce alimentul trece prin tractul digestiv.
  • Este posibil să nu provoace simptome dacă mâncați doar o cantitate mică dintr-un anumit aliment.

O alergie alimentară:

  • Afectează sistemul imunitar.
  • Apare atunci când sistemul imunitar confundă o proteină sau un alt ingredient dintr-un aliment cu o amenințare. Sistemul imunitar eliberează anticorpi (proteine) numiți imunoglobulină E (IgE) pentru a combate amenințarea.
  • Cauzează o reacție alergică, cum ar fi urticarie și umflături, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare.
  • Produce simptome în câteva minute de la consumarea chiar și a unei cantități mici dintr-un aliment care induce alergie.
  • Poate provoca o reacție severă, care pune viața în pericol, numită anafilaxie. Fără un tratament cu epinefrină, această reacție poate fi fatală.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de intoleranță alimentară?

Sensibilitățile alimentare frecvente includ:

  • Lactoză: Persoanele care sunt intolerante la lactoză nu produc suficientă enzimă lactază pentru a descompune lactoza, un zahăr care se găsește în lapte și produse lactate. Această intoleranță alimentară este cea mai frecventă.
  • Histamină: Histaminele sunt substanțe chimice care apar în mod natural în alimente precum brânza, ananasul, bananele, avocado și ciocolata. Vinul roșu și unele vinuri albe conțin, de asemenea, histamine. Persoanele care sunt intolerante la histamină nu produc suficientă enzimă diamin oxidază pentru a descompune această substanță chimică.
  • Gluten: Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. Sensibilitatea la gluten nu este același lucru cu boala celiacă, un tip de boală autoimună. Atunci când aveți boala celiacă, glutenul deteriorează intestinul subțire. Dacă aveți o sensibilitate la gluten non-celiacă, organismul dumneavoastră are mai multe dificultăți în a digera glutenul.

Simptome și Cauze

Ce cauzează intoleranța alimentară?

Persoanele cu intoleranțe alimentare adesea nu produc suficient dintr-o anumită enzimă de care are nevoie sistemul digestiv pentru a descompune un anumit aliment sau ingredient. Experții nu sunt siguri de ce unele persoane dezvoltă intoleranțe alimentare.

Anumite afecțiuni gastrointestinale vă pot face mai predispus la sensibilități alimentare. Aceste afecțiuni includ:

  • Boala celiacă.
  • Boala inflamatorie intestinală (IBD), inclusiv boala Crohn și colita ulcerativă.

Care sunt simptomele unei intoleranțe alimentare?

Simptomele unei intoleranțe alimentare includ:

  • Durere abdominală.
  • Diaree.
  • Gaze și balonare.
  • Dureri de cap sau migrene.
  • Arsuri la stomac.
  • Greață.
  • Supărare la stomac.

Diagnostic și Teste

Cum este diagnosticată o intoleranță alimentară?

Un test de respirație cu hidrogen poate detecta intoleranța la lactoză. În timpul acestui test, beți un lichid care conține lactoză. Apoi respirați într-un recipient asemănător unui balon la fiecare 30 de minute timp de câteva ore. Dacă sunteți intolerant la lactoză, lactoza nedigerată va provoca niveluri ridicate de hidrogen în respirația dumneavoastră. De asemenea, puteți dezvolta simptome din cauza consumului soluției cu lactoză.

Nu există un test pentru sensibilitatea la gluten sau intoleranța la histamină. Un test de alergie poate detecta alergiile alimentare, dar nu o intoleranță alimentară. Medicul dumneavoastră poate să vă ceară să țineți un jurnal alimentar pentru a urmări mesele și simptomele.

Puteți încerca, de asemenea, o dietă de eliminare pentru a elimina anumite alimente din dieta dumneavoastră timp de două până la șase săptămâni. Dacă simptomele dispar în timpul acestei perioade - și apoi revin atunci când începeți să mâncați din nou alimentul - este posibil să aveți o intoleranță alimentară.

Management și Tratament

Cum este gestionată sau tratată o intoleranță alimentară?

Este posibil să fie nevoie să vă schimbați dieta pentru a limita sau elimina alimentele problematice. Multe persoane cu intoleranțe alimentare constată că consumul de cantități mici de alimente provoacă puține simptome, dacă există. Atunci când apar simptome, medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi antiacidele sau antidiareicele, pot ajuta.

Persoanele care sunt intolerante la lactoză pot consuma lapte și produse lactate fără lactoză. Puteți cumpăra, de asemenea, enzime lactază din farmacii. Puteți lua pastile de lactază înainte de a consuma produse lactate sau puteți adăuga picături de lactază direct în lapte pentru a descompune lactoza.

Care sunt complicațiile intoleranței alimentare?

Persoanele care sunt intolerante la lactoză este posibil să nu obțină suficient calciu și vitamina D dacă elimină complet produsele lactate. Puteți lua suplimente sau puteți utiliza enzime lactază fără prescripție medicală pentru a consuma produse lactate fără a avea supărări la stomac.

Persoanele care reduc produsele cu gluten ar putea avea nevoie să mănânce mai multe legume proaspete, fructe și cereale integrale fără gluten pentru a se asigura că obțin suficiente fibre și alți nutrienți, cum ar fi vitaminele B, în dieta lor, care sunt importante pentru sănătate.

Prognostic

Care este prognosticul pentru persoanele care au o intoleranță alimentară?

Intoleranțele alimentare tind să fie pe tot parcursul vieții. Majoritatea oamenilor își pot gestiona simptomele dacă reduc sau elimină alimentele care cauzează probleme digestive. Intoleranța alimentară poate fi un inconvenient (iar simptomele neplăcute), dar nu este o problemă care pune viața în pericol, cum ar fi o alergie alimentară.

Când ar trebui să sun medicul?

Ar trebui să vă sunați medicul dacă aveți:

  • Dureri abdominale extreme sau diaree.
  • Reacție severă la un aliment.
  • Pierdere inexplicabilă în greutate.

Ce întrebări ar trebui să pun medicului meu?

S-ar putea să doriți să întrebați medicul:

  • Ce tip de intoleranță alimentară am?
  • Ce alimente sau ingrediente ar trebui să evit?
  • Sunt expus riscului de alte probleme?
  • Ar trebui să fiu atent la semne de complicații?

O intoleranță alimentară poate provoca supărări la stomac și alte probleme digestive după ce consumați anumite alimente sau băuturi. A avea o intoleranță alimentară nu este același lucru cu a avea o alergie alimentară. Alergiile alimentare provoacă un răspuns al sistemului imunitar care poate pune viața în pericol. Majoritatea persoanelor cu intoleranțe alimentare pot consuma cantități mici din acele alimente fără simptome neplăcute. Un jurnal alimentar și o dietă de eliminare vă pot ajuta să determinați dacă aveți o intoleranță alimentară.

Întrebări frecvente

  • Ce este intoleranța alimentară? Intoleranța alimentară este o reacție a sistemului digestiv la anumite alimente, cauzând disconfort, dar nu implică sistemul imunitar ca în cazul alergiilor.

  • Cum pot diferenția o intoleranță alimentară de o alergie alimentară? Intoleranțele afectează sistemul digestiv și simptomele apar gradual, în timp ce alergiile implică sistemul imunitar, cu reacții rapide și potențial severe.

  • Ce pot face pentru a gestiona o intoleranță alimentară? Identificarea și evitarea alimentelor problematice, ținerea unui jurnal alimentar, precum și consultarea unui medic specialist pentru diagnostic și recomandări dietetice personalizate sunt esențiale.

Notă importantă: Informațiile prezentate au scop informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Vă recomandăm să consultați un medic specialist pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat.

intoleranță alimentară
sensibilitate alimentară
alergie alimentară
lactoză
histamină
gluten
simptome intoleranță alimentară
diagnostic intoleranță alimentară
tratament intoleranță alimentară
dietă de eliminare
test de respirație hidrogen
boală celiacă
boala inflamatorie intestinală
IBD
durere abdominală
diaree
gaze
balonare
indigestie