Infecția cu Shigella (Shigelloza)
Infecția cu Shigella, denumită și shigelloza, este o afecțiune care afectează sistemul digestiv. Bacteria provoacă diaree, posibil cu sânge. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun este esențială pentru prevenirea răspândirii acestei infecții.
Infecția cu Shigella (Shigelloza)
Prezentare generală
Ce este infecția cu Shigella? Shigelloza, sau infecția cu Shigella cauzată de bacteria Shigella, este o boală care afectează sistemul digestiv. Produce dureri de stomac, diaree și febră la persoanele infectate. Shigella este foarte contagioasă. Există diferite tipuri în grupul bacteriilor Shigella.
Puteți contacta shigelloza consumând alimente contaminate sau băuturi contaminate. Dacă înotați în apă contaminată, puteți face shigelloză înghițind accidental apa în care înotați.
Infecția cu Shigella, un tip de toxiinfecție alimentară, mai poate fi numită dizenterie bacilară. Dizenteria este un termen pentru diaree care conține sânge sau mucus.
Cine este afectat de infecția cu Shigella? Oricine poate fi infectat cu Shigella, dar apare adesea în regiuni cu condiții sanitare precare sau în locuri aglomerate, cum ar fi școli, centre de îngrijire de zi și aziluri de bătrâni. Copiii mai mici sunt mai susceptibili de a fi infectați, deoarece își bagă adesea mâinile în gură.
Cât de frecventă este infecția cu Shigella? Shigelloza este o problemă mondială, cu aproximativ 188 de milioane de cazuri pe an, care duc la aproximativ 1 milion de decese pe an. În țările dezvoltate, există aproximativ 1,5 milioane de cazuri pe an. În SUA, există aproximativ 450.000 de cazuri în fiecare an.
Simptome și cauze
Ce cauzează shigelloza? Bacteriile Shigella se găsesc de obicei în scaun (fecale) persoanelor infectate. Bacteriile se răspândesc atunci când cineva intră în contact cu scaunul unei persoane infectate sau intră în contact cu un obiect care a fost contaminat cu scaunul sau cu bacteria.
Oamenii fac shigelloză consumând alimente sau băuturi contaminate, sau prin contact sexual cu o persoană infectată. Multe alimente diferite pot fi contaminate, dar Shigella se găsește de obicei în legume crude sau crustacee.
Care sunt simptomele infecției cu Shigella? Semnele și simptomele frecvente ale shigellozei includ:
- Diaree, care poate fi apoasă, cu sânge și/sau poate conține mucus sau puroi.
- Dureri de stomac și crampe.
- Vărsături.
- Febră.
În unele cazuri, persoanele infectate cu bacteria Shigella nu au simptome, dar sunt totuși contagioase.
Diagnostic și teste
Cum este diagnosticată shigelloza? Medicul specialist vă poate diagnostica cu infecție cu Shigella pe baza simptomelor dumneavoastră. Cu toate acestea, testarea unei probe de scaun pentru prezența bacteriei vă va informa cu siguranță.
Management și tratament
Cum este tratată shigelloza? Tratamentul pentru Shigella depinde de cât de severă este.
Auto-îngrijire la domiciliu
Dacă simptomele dumneavoastră sunt ușoare, o puteți trata cu odihnă și consumând lichide pentru a preveni deshidratarea (o pierdere periculoasă de apă în corp).
Puteți lua, de asemenea, subsalicilat de bismut pentru diaree. Nu luați loperamidă sau difenoxilat cu atropină, deoarece aceste medicamente încetinesc funcția intestinală și mențin bacteriile în sistemul dumneavoastră.
Tratament medical
În cazurile mai severe de shigelloză și pentru persoanele cu sisteme imunitare slabe, medicii pot prescrie un antibiotic pentru a trata infecția. Medicul specialist vă poate prescrie ciprofloxacină sau azitromicină.
Asigurați-vă că urmați instrucțiunile și luați toate antibioticele, chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine înainte de a se termina.
Care sunt complicațiile sau efectele secundare ale shigellozei? Shigelloza poate provoca deshidratare din cauza diareei. Această afecțiune poate fi foarte periculoasă pentru persoanele în vârstă și bebeluși.
Uneori, infecția cu bacteria Shigella poate produce aceste complicații:
- Infecții ale fluxului sanguin.
- Convulsii (la copii).
- Artrită post-infecțioasă, care mai este numită și sindromul Reiter sau artrită reactivă. Dacă dezvoltați acest lucru după shigelloză, veți avea dureri articulare, ochi iritați și durere la urinare.
- Sindrom hemolitic uremic, o afecțiune care afectează vasele mici de sânge și care poate provoca anemie.
Prevenție
Poate fi prevenită shigelloza? Vă puteți reduce riscul de a face sau răspândi shigelloza în următoarele moduri:
- Spălați-vă bine și des mâinile cu apă și săpun, mai ales înainte și după ce mâncați, după ce folosiți toaleta și schimbați scutecele, înainte de a pregăti mâncarea și după ce intrați în contact cu o persoană infectată.
- Spălați bine alimentele și gătiți-le bine.
- Evitați să înghițiți apă în piscine, lacuri sau iazuri.
- Aruncați scutecele murdare într-un coș de gunoi căptușit cu capac.
- Urmați instrucțiuni sigure privind alimentele și apa atunci când călătoriți în alte țări.
- Așteptați o săptămână după ce partenerul dumneavoastră s-a recuperat după diaree înainte de a începe activitățile sexuale.
Cercetătorii lucrează la vaccinuri împotriva bacteriilor Shigella, dar nu au dezvoltat încă unul.
Prognoză
Care este perspectiva dacă am shigelloză? Majoritatea persoanelor cu shigelloză se simt mai bine în patru până la șapte zile, dar pot fi încă contagioase timp de săptămâni după ce se recuperează. Persoanele care au infecții severe pot fi bolnave timp de trei până la șase săptămâni. Complicațiile sunt rare, dar se pot întâmpla.
Aspecte practice
Când ar trebui să sun medicul specialist despre shigelloză? Sunați-vă medicul specialist dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră dezvoltă diaree cu sânge, febră sau crampe severe la stomac. Dacă aveți shigelloză și nu puteți reține suficiente lichide pentru a evita deshidratarea, informați-vă medicul specialist.
Cum am grijă de mine? Este important să vă mențineți hidratat dacă aveți shigelloză. Puteți bea apă, băuturi care adaugă electroliți înapoi în corpul dumneavoastră sau puteți mânca înghețată.
Întrebări frecvente
- Ce alimente cauzează infecția cu Shigella? Sunteți cel mai probabil să fiți infectat cu Shigella din alimentele crude pe care le consumați. Acestea includ salate, fructe și legume care ar fi putut fi cultivate în sol contaminat de fecale umane. Cu toate acestea, puteți lua Shigella din orice aliment preparat de cineva cu obiceiuri nesănătoase (mâini murdare).
- Poți face infecția cu Shigella de mai multe ori? Este puțin probabil, dar este posibil să faci shigelloză de mai multe ori.
- Cât timp este o persoană contagioasă cu Shigella? Persoanele sunt de obicei contagioase cu Shigella cât timp bacteria este prezentă în scaun, chiar și după ce simptomele au dispărut. Aceasta poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.
Este important să consultați un medic specialist pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.