Clostridium Perfringens
Clostridium perfringens este o intoxicație alimentară frecventă, cauzată de bacteria C. perfringens. Provoacă diaree și crampe stomacale. De obicei, o contactați prin consumul de carne sau de pasăre contaminată, care a fost lăsată la temperatura camerei prea mult timp. Intoxicația alimentară cu C. perfringens nu este, de obicei, gravă și dispare de la sine.
Clostridium Perfringens
Prezentare Generală
Ce este Clostridium perfringens?
Intoxicația alimentară cu Clostridium perfringens (C. perfringens) este o afecțiune pe care o puteți contacta prin consumul de alimente contaminate cu bacteria C. perfringens. De obicei, nu este gravă. Provoacă crampe stomacale și diaree apoasă. Simptomele durează o zi sau două.
C. perfringens cauzează, de asemenea, afecțiuni mai grave atunci când infectează rănile, inclusiv gangrena gazoasă și celulita anaerobă.
Cât de frecventă este intoxicația alimentară cu Clostridium perfringens?
Intoxicația alimentară cu C. perfringens este frecventă. Aproximativ 1 milion de persoane din SUA se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza alimentelor contaminate cu C. perfringens.
Simptome și Cauze
Care sunt simptomele intoxicației alimentare cu Clostridium perfringens?
Crampele stomacale și diareea apoasă sunt simptome frecvente ale intoxicației alimentare cu C. perfringens. De obicei, nu provoacă vărsături sau febră. Simptomele încep la șase până la 24 de ore după ce ați consumat alimente contaminate.
Ce cauzează Clostridium perfringens?
Bacteria cauzează intoxicația alimentară cu C. perfringens. Când consumați alimente contaminate cu bacterii, acestea eliberează toxine în tractul gastrointestinal (intestine). Toxinele provoacă inflamație (enterită), ceea ce duce la diaree și crampe.
Cum contactați intoxicația alimentară cu Clostridium perfringens?
Puteți contacta C. perfringens consumând alimente care au stat afară, chiar dacă este doar pentru o oră sau două. C. perfringens poate crea spori, care sunt ca un costum de protecție care permite bacteriilor să supraviețuiască în condiții extreme, cum ar fi căldura sau frigul. Acești spori nu se pot reproduce, dar pot contamina alimentele, chiar și după ce sunt gătite. Bacteriile se reproduc din nou când alimentele se răcesc (între 4 și 60 de grade Celsius) timp de o oră sau mai mult, fără a fi reîncălzite sau refrigerate.
Ce alimente pot fi contaminate cu C. perfringens?
C. perfringens se găsește cel mai frecvent în sosuri, carne roșie (vită, porc) și carne de pasăre (pui, curcan). Este mai puțin frecvent în pește și legume.
Care sunt complicațiile intoxicației alimentare cu C. perfringens?
Intoxicația alimentară cu C. perfringens duce rareori la complicații. Dar există un risc mic de îmbolnăvire gravă, inclusiv:
- Deshidratare. Diareea vă poate face să pierdeți lichide mai repede decât sunteți capabil să le înlocuiți. Consumul de apă și supă poate preveni deshidratarea, mai ales dacă aveți diaree ușoară. Dacă aveți diaree severă sau vărsături, poate fi necesar să consultați un medic specialist pentru a vă ajuta să rămâneți hidratat.
- Sepsis. Dacă C. perfringens ajunge în fluxul sanguin, poate distruge rapid celulele sanguine și poate provoca sepsis. Sepsisul este o reacție care pune viața în pericol la infecție. Este o complicație foarte rară a intoxicației alimentare.
Diagnostic și Teste
Cum este diagnosticat Clostridium perfringens?
Medicii specialiști diagnostichează de obicei intoxicația alimentară pe baza simptomelor dumneavoastră. Dacă este nevoie să vă testeze, veți furniza o probă de scaun. Medicul specialist va trimite proba dumneavoastră la un laborator, unde o vor testa pentru C. perfringens și alți germeni care vă pot îmbolnăvi. Dacă există un focar de boală, autoritățile sanitare pot testa alimentele pentru a găsi sursa bacteriei.
Management și Tratament
Cum este tratată intoxicația alimentară cu Clostridium perfringens?
Nu există un tratament specific pentru intoxicația alimentară cauzată de C. perfringens. De obicei, dispare de la sine în decurs de o zi sau două. Beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
Dacă sunteți foarte bolnav, medicul specialist vă va trata cu antibiotice. Acest lucru nu este de obicei necesar.
Prevenție
Puteți preveni intoxicația alimentară cu C. perfringens?
Puteți evita intoxicația alimentară luând măsuri de precauție la încălzirea, depozitarea și servirea alimentelor, inclusiv:
- Spălarea mâinilor înainte și după prepararea alimentelor sau mâncatul.
- Spălarea suprafețelor și a ustensilelor de preparare a alimentelor înainte și după utilizare.
- Gătirea alimentelor la o temperatură sigură înainte de a mânca (în funcție de carne, de la 62 de grade C până la 73 de grade C).
- Păstrarea alimentelor sub 4 grade C sau peste 60 de grade C.
- Refrigerarea sau congelarea cărnii, a păsărilor de curte și a fructelor de mare cât mai curând posibil. Nu lăsați alimentele preparate afară mai mult de două ore.
- Evitarea consumului de alimente care au stat afară, neîncălzite, mai mult de o oră.
Prognostic
La ce mă pot aștepta dacă am C. perfringens?
Intoxicația alimentară cu C. perfringens nu este de obicei gravă. Chiar și fără tratament, ar trebui să vă simțiți mai bine în câteva zile.
Cum să trăiești cu
Cum am grijă de mine?
Ori de câte ori aveți diaree sau vomitați, este important să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Lichidele care vă ajută să rămâneți hidratat includ:
- Apă.
- Băuturi pentru sportivi.
- Sucuri de fructe 100% cu apă adăugată.
- Supă.
- Soluții de rehidratare orală.
Ce ar trebui să mănânc/beau cu C. perfringens?
Dacă aveți diaree, evitați să mâncați sau să beți orice vă poate agrava sau duce la deshidratare. Aceasta include băuturile care conțin alcool sau cofeină și alimentele bogate în fibre. Consumul de alimente simple, cum ar fi dieta BRAT (banane, orez, piure de mere și pâine prăjită) ar putea ajuta la calmarea stomacului.
Când ar trebui să consult un medic specialist?
Consultați un medic specialist dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează în câteva zile sau dacă aveți diaree severă sau vărsături.
Când ar trebui să merg la urgențe?
Mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență dacă aveți simptome de boală gravă, inclusiv:
- Confuzie.
- Urină de culoare închisă sau mai puțină urină decât de obicei.
- Amețeli, slăbiciune sau senzație de leșin.
- Scurtarea bruscă sau extremă a respirației.
- Ritm cardiac ridicat (simțiți că inima vă bate repede).
- Tensiune arterială scăzută (s-ar putea să simțiți că veți leșina).
Ce întrebări ar trebui să-i pun medicului meu?
Ar putea fi util să întrebați un medic specialist:
- Ce ar fi putut cauza asta?
- Cum mă pot menține hidratat?
- Ce simptome noi sau agravante ar trebui să urmăresc?
- Când ar trebui să revin la dumneavoastră?
Un medic specialist vă poate oferi îngrijire medicală pe tot parcursul vieții. De la infecții ale sinusurilor și tensiune arterială crescută până la screening preventiv, suntem aici pentru dumneavoastră.
Întrebări frecvente
- Cât timp sunt contagios dacă am Clostridium perfringens? Nu sunteți contagios cu C. perfringens. Afecțiunea este cauzată de consumul de alimente contaminate, nu de transmiterea de la o persoană la alta.
- Pot lua antibiotice pentru intoxicația alimentară cu Clostridium perfringens? Antibioticele nu sunt de obicei necesare, deoarece majoritatea cazurilor se rezolvă de la sine în câteva zile. Medicul specialist vă poate prescrie antibiotice dacă aveți simptome severe sau complicații.
- Ce pot mânca dacă am diaree din cauza Clostridium perfringens? Alimente ușor de digerat, cum ar fi banane, orez, piure de mere și pâine prăjită (dieta BRAT), pot ajuta la calmarea stomacului. Evitați alimentele grase, picante și produsele lactate, care pot agrava diareea.
Pentru informații suplimentare și tratament personalizat, vă rugăm să consultați un medic specialist.