Ciguatera
Ciguatera este o intoxicație alimentară cauzată de consumul de pește contaminat cu ciguatoxină. Ciguatoxina este o toxină produsă de o algă, comună în apele de pescuit tropicale și subtropicale. Peștele contaminat include pești mari de recif, precum merou, snapper și anghilă. Dacă ați consumat recent un pește cu risc ridicat și nu vă simțiți bine, prezentați-vă imediat la camera de gardă.
Ciguatera
Ciguatera este o intoxicație alimentară pe care o puteți contracta prin consumul de pește contaminat cu ciguatoxină. Ciguatoxina este o neurotoxină, o substanță care modifică modul în care funcționează sistemul dumneavoastră nervos. Algele oceanice numite dinoflagelate (Gambierdiscus toxicus) cresc în și în jurul recifelor de corali și produc ciguatoxină. Peștii mici mănâncă dinoflagelate. Apoi, peștii mai mari pe care oamenii îi consumă, cum ar fi merou sau snapper, mănâncă peștii mici, ingerând și ciguatoxina.
Ciguatoxina nu este dăunătoare pentru pești, dar este otrăvitoare pentru oameni. Dacă mâncați pește contaminat, veți avea simptome care pot afecta sistemul digestiv, sistemul nervos și (în cazuri severe) sistemul cardiovascular (inima).
Deși ciguatera nu este de obicei fatală, este esențial să mergeți imediat la camera de gardă pentru a vă stabiliza starea și a preveni complicații grave.
Prevalență
Oricine din lume poate face acest tip de intoxicație alimentară. Afectează persoanele care consumă pește contaminat din anumite regiuni.
Peștele cu risc de contaminare se află în apele cu recife de corali (unde trăiesc algele care produc ciguatoxină). Acesta include peștii din Caraibe și din Oceanul Pacific de Sud. Regiunile cu recife de corali includ apele din largul coastei:
- Sudul Floridei.
- Bahamas.
- Insulele Virgine Americane și Britanice.
- Puerto Rico.
- Hawaii.
Desigur, peștii prinși în aceste ape sunt transportați în întreaga lume. Riscul de intoxicație alimentară are mai puțin de-a face cu locul unde luați masa și mai mult cu locul unde a fost prins peștele pe care îl consumați.
Tipuri de pește cu risc
Peste 400 de specii de pești consumă peștii mici care se hrănesc cu dinoflagelate. Și oricare dintre ele vă poate da intoxicație alimentară dacă îi consumați. Majoritatea sunt pești mari de recif prădători, cum ar fi baracudele, anghilele morene și amberjack.
Unele dintre cele mai comune tipuri responsabile pentru ciguatera includ:
- Amberjack.
- Baracuda.
- Merou.
- Anghilă morenă.
- Pește papagal.
- Snapper roșu.
- Lup de mare.
- Macrou spaniol.
- Sturion.
- Pește chirurg.
Diagnostic
Nu puteți ști dacă un pește are ciguatoxină decât dacă este testat într-un laborator. În unele țări, există laboratoare care pot testa peștii pentru ciguatoxină. Dar acest lucru nu este util dacă pregătiți peștele sau pur și simplu vă bucurați de o cină cu pește.
Un pește cu ciguatoxină nu miroase, nu are gust și nu arată diferit de un pește fără ea. Nu puteți elimina toxina prin congelare sau gătire. Aceasta este una dintre provocările prevenirii intoxicației cu pește ciguatera. Este imposibil să detectați toxina fără teste de laborator și nu o puteți elimina în timpul pregătirii alimentelor.
Frecvența ciguateriei
Este cel mai frecvent tip de intoxicație alimentară care implică pește. Există aproximativ 50.000 de cazuri raportate la nivel mondial anual, dar este probabil ca mai multe cazuri să fie tratate, dar nu raportate.
Oamenii de știință prevăd că cazurile de ciguatera pot crește pe măsură ce schimbările climatice provoacă schimbări de mediu care sunt dăunătoare pentru recifele de corali, dar bune pentru Gambierdiscus toxicus (dinoflagelatul specific responsabil pentru ciguatera). Algele prosperă în jurul recifelor de corali morți sau pe moarte.
Cu toate acestea, mulți factori joacă un rol în creșterea dinoflagelatelor, inclusiv temperatura apei, cât de sărată este (salinitatea) și expunerea sa la lumină. Oamenii de știință continuă să studieze acești factori pe măsură ce urmăresc și monitorizează locurile în care dinoflagelatele producătoare de ciguatoxină sunt cel mai probabil să crească.
Simptome și cauze
Care sunt simptomele intoxicației cu pește ciguatera?
Simptomele apar de obicei în primele șase ore de la consumul de pește contaminat. Ele pot începe la fel de repede ca 30 de minute după consumul peștelui sau până la o zi mai târziu.
Simptomele includ:
- Greață și vărsături.
- Diaree.
- Slăbiciune și oboseală.
- Durere de cap.
- Vedere încețoșată.
- Halucinații.
- Amețeli și vertij.
- Transpirație abundentă.
- Mâncărime intensă.
- Dinți care se simt dureroși sau slăbiți.
- Gust metalic sau de arsură în gură.
- Durere în mușchi, articulații sau abdomen.
- Amorțeală sau furnicături în gură, degete de la mâini și de la picioare.
- Senzația că obiectele fierbinți se simt reci și obiectele reci se simt fierbinți (alodinia).
Simptome mai severe (dar mai puțin frecvente) includ:
- Frisoane.
- Erupție cutanată.
- Paralizie.
- Umezirea gurii și a ochilor.
- Scurtarea respirației (dispnee).
- Bătăi lente ale inimii (bradicardie).
- Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială).
Ce cauzează ciguatera?
Ciguatera este răspunsul corpului dumneavoastră la ingerarea ciguatoxinei, o substanță produsă de un anumit tip de alge marine. Ciguatoxina devine mai puternică și mai dăunătoare pe măsură ce călătorește prin lanțul alimentar – de la peștii mici la peștii mari la oameni. De exemplu, concentrațiile de ciguatoxină cresc în sistemul digestiv al peștilor tropicali mai mari care mănâncă peștii mici. Concentrațiile sunt deosebit de mari în capul, intestinele, ficatul și ouăle peștelui.
Consumul de pește contaminat vă expune nervii la toxină, schimbând modul în care funcționează aceștia. Rezultatul este o serie de simptome, inclusiv cele legate de:
- Sistemul digestiv (cum ar fi greață și vărsături).
- Sistemul nervos (cum ar fi slăbiciune, amorțeală, furnicături și durere).
- Sistemul cardiovascular (cum ar fi o frecvență cardiacă lentă).
Cum se răspândește?
Contactați ciguatera mâncând pește contaminat.
Unele mame care alăptează (părinți gestaționali) cu ciguatera au raportat simptome precum diaree și erupții cutanate la sugari. Aceasta înseamnă că este posibil să transmiteți toxina în timp ce vă hrăniți copilul. Nu ar trebui să vă hrăniți copilul de la sân până când nu v-ați recuperat.
Care sunt complicațiile ciguateriei?
Este posibil să vărsați atât de mult încât să vă deshidratați. Este posibil să aveți nevoie de lichide intravenoase (IV) la camera de gardă pentru a vă asigura că organismul dumneavoastră are suficient lichid. Complicațiile care vă pun viața în pericol includ insuficiența respiratorie sau cardiacă. Deși ciguatera nu este de obicei fatală, este esențial să ajungeți la camera de gardă pentru a preveni agravarea complicațiilor potențial fatale.
Diagnostic și teste
Cum este diagnosticată ciguatera?
Singura modalitate de a ști sigur dacă aveți ciguatera este să testați peștele într-un laborator pentru toxină. Dar nu este timp pentru asta în timpul unei vizite la camera de gardă.
În schimb, medicul dumneavoastră vă va diagnostica pe baza simptomelor dumneavoastră și dacă ați consumat recent unul dintre peștii cu risc ridicat.
Management și tratament
Cum este tratată ciguatera?
Nu există un antidot pentru toxină. În schimb, tratamentul implică gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor care pun viața în pericol.
Tratamentul poate include:
- Cărbune activat: Dacă ați mâncat în ultimele patru ore și nu sunteți în pericol de deshidratare, medicul dumneavoastră vă poate administra cărbune activat pentru a induce vărsăturile. Cărbunele activat poate absorbi, de asemenea, o parte din toxină.
- Diuretice osmotice: Aceste medicamente elimină apa din corp și pot ajuta la reducerea simptomelor sistemului nervos. Dacă sunteți stabil și nu sunteți în pericol de deshidratare, este posibil să primiți un medicament numit manitol printr-un IV pentru a ameliora simptomele.
- Medicamente pentru durere: Este posibil să aveți nevoie de gabapentină sau amitriptilină pentru a ușura durerea nervoasă. Ele pot ajuta, de asemenea, cu efecte secundare, cum ar fi mâncărimi extreme. Pentru durerea mai generalizată, este posibil să aveți nevoie de un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) sau acetaminofen.
Unele alimente fac ca persoanele care s-au recuperat de la ciguatera să experimenteze din nou simptome. Deci, medicul dumneavoastră vă va sfătui să evitați aceste alimente ca parte a tratamentului dumneavoastră.
Pentru cel puțin următoarele șase luni, va trebui să evitați:
- Alcool (care poate crește, de asemenea, riscul de a experimenta simptome care vă afectează inima).
- Pește (chiar și pește necontaminat).
- Nuci.
- Semințe.
Cât de curând după tratament mă voi simți mai bine?
Pentru majoritatea oamenilor, simptomele durează câteva zile sau săptămâni. În unele cazuri, însă, simptomele continuă luni sau (rar) ani. Simptomele care vă afectează sistemul nervos sunt de obicei cele care tind să dureze cel mai mult.
Prevenire
Poate fi prevenită intoxicația cu pește ciguatera?
Singura modalitate de a preveni ciguatera este de a evita consumul de pește contaminat. Problema este că, în afara testelor de laborator, nu există nicio modalitate de a ști dacă un anumit pește conține toxina.
Puteți reduce riscul evitând peștii de recif cel mai probabil să conțină ciguatera. Și dacă mâncați acești pești, evitați cu siguranță consumul părților care conțin cele mai mari concentrații de toxină, inclusiv capul, intestinele, ficatul și ouăle.
Prognostic
La ce mă pot aștepta dacă am ciguatera?
Majoritatea oamenilor încep să se simtă mai bine în câteva săptămâni, deși poate dura luni sau chiar ani pentru a se simți liber de toate simptomele sistemului nervos. Dacă evitați alimentele și băuturile (cum ar fi băuturile alcoolice) care pot declanșa o reapariție a simptomelor, ar trebui să vă simțiți în cele din urmă mai bine.
Mai puțin de 1 din 1.000 de persoane mor din cauza otrăvirii cu ciguatera. Decesele se referă de obicei la complicații care afectează inima și plămânii – complicații care pot fi evitate dacă ajungeți la camera de gardă.
Stil de viață
Când ar trebui să merg la camera de gardă?
Dacă ați consumat recent un tip de pește care trăiește în apele tropicale și subtropicale și aveți oricare dintre simptomele ciguateriei, ajungeți imediat la camera de gardă. Acționând rapid puteți preveni complicații potențial fatale.
Ce întrebări ar trebui să-i pun medicului meu?
- Ce tratamente voi avea nevoie pentru a gestiona simptomele?
- Cât de des veți verifica progresul meu pe măsură ce mă recuperez?
- Ce alimente și băuturi ar trebui să evit în zilele/săptămânile/lunile următoare?
- Cum pot rămâne sănătos și activ în timp ce mă recuperez după intoxicații alimentare?
- Ar trebui să evit să mănânc pește de recif în viitor?
Notă importantă
Ciguatera poate transforma o cină delicioasă cu pește într-o vizită frenetică la camera de gardă. Singura strategie de prevenire – evitarea consumului de pește tropical cu totul – poate fi dificilă dacă asta înseamnă evitarea unuia dintre alimentele tale preferate. Nu fiecare snapper roșu sau merou pe care îl consumați va fi contaminat. Cu toate acestea, este important să știți ce semne justifică o vizită la un medic specialist cât mai curând posibil. Dacă tocmai ați mâncat unul dintre peștii cu risc ridicat și observați tulburări de stomac sau simptome ale sistemului nervos, cum ar fi slăbiciune, amorțeală sau furnicături, ajungeți la camera de gardă.
Întrebări frecvente
- Cât durează simptomele ciguateriei? Simptomele durează, de obicei, de la câteva zile la câteva săptămâni, dar în unele cazuri pot persista luni sau chiar ani. Simptomele neurologice tind să fie cele mai persistente.
- Pot muri din cauza ciguateriei? Deși este rară, ciguatera poate duce la complicații grave care pot pune viața în pericol, cum ar fi insuficiența respiratorie sau cardiacă. Este esențial să solicitați asistență medicală imediată.
- Ce alimente trebuie să evit dacă am avut ciguatera? Este recomandat să evitați alcoolul, orice tip de pește, nuci și semințe timp de cel puțin șase luni după recuperare, deoarece acestea pot declanșa reapariția simptomelor.
Notă: Informațiile prezentate aici sunt doar pentru scopuri informative și nu ar trebui considerate un substitut pentru sfatul medical profesional. Consultați întotdeauna un medic specialist pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.
Vezi specialitati
Medici specialiști
Articole similare
Gastroenterita
Gastroenterita este o inflamație care se răspândește de la stomac la intestine, provocând durere, vărsături și diaree. Când aveți senzația că "vă vine pe ambele capete", de obicei ați ingerat accidental un virus, o bacterie sau o substanță chimică. De cele mai multe ori, trece de la sine.
Infecția cu Campylobacter
Infecția cu Campylobacter (campilobacterioză) este una dintre cele mai frecvente cauze de diaree. Este o infecție bacteriană pe care o puteți contracta din carne de pasăre insuficient gătită, lapte crud și apă netratată. De asemenea, este posibil să vă îmbolnăviți prin contactul cu animale infectate. Majoritatea oamenilor se recuperează fără tratament în aproximativ o săptămână.
Intoxicația Alimentară
Intoxicația alimentară se poate întâmpla oricui ingerează alimente contaminate. Majoritatea oamenilor se recuperează de la sine, dar unii pot deveni grav bolnavi. Sunteți mai expus riscului dacă sunteți gravidă, aveți peste 65 de ani sau aveți un sistem imunitar slăbit. Copiii mici sunt, de asemenea, mai expuși riscului, în special din cauza deshidratării.
Listerioza
Listerioza este o boală pe care o puteți contracta consumând alimente contaminate cu bacteria Listeria. Alimentele care pot conține Listeria includ mezelurile, hot dog-urile și brânzeturile moi. Simptomele frecvente includ febră, dureri de cap și diaree. Listeria poate fi periculoasă dacă sunteți gravidă sau aveți un sistem imunitar slăbit. Este tratabilă cu antibiotice.
Norovirus
Norovirus este un virus comun și foarte contagios. Provoacă greață, vomă și diaree. Simptomele dumneavoastră pot fi similare cu cele ale gripei stomacale, dar au o cauză diferită. Norovirus se răspândește ușor prin contact apropiat sau pe alimente sau suprafețe contaminate. Boala evoluează în câteva zile.
Salmonella
Salmonella, sau salmoneloza, este o infecție cu bacteria Salmonella care provoacă diaree, febră și dureri de stomac. Salmonella se vindecă, de obicei, de la sine în câteva zile. Trebuie să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Puteți reduce riscul de salmonella prin obiceiuri sigure de manipulare a alimentelor și spălând mâinile după ce atingeți animale.
Apendicita la Copii
Aproximativ 70.000 de cazuri de apendicită sunt înregistrate anual la copii în Statele Unite. Simptomele apendicitei la copii includ durere severă în partea dreaptă inferioară a abdomenului. Tratamentul standard este îndepărtarea chirurgicală a apendicelui. Fără îngrijire promptă, apendicele copilului dumneavoastră se poate rupe, cauzând afecțiuni care pot pune viața în pericol.
Bacillus Cereus
Bacillus cereus (B. cereus) este un organism microscopic care eliberează toxine nocive. Poate provoca intoxicații alimentare (B. cereus intestinal) sau probleme de sănătate mai grave (B. cereus non-intestinal). Majoritatea persoanelor cu intoxicații alimentare se recuperează în 24 de ore. Dar aveți un risc mai mare de complicații dacă aveți un sistem imunitar slăbit sau compromis.
Bursita
Bursita este o umflare dureroasă, de obicei în jurul articulațiilor. Este frecventă la umeri, coate, genunchi și picioare. Este mai probabil să o dezvoltați dacă aveți o meserie sau un hobby care exercită mult stres asupra articulațiilor dumneavoastră.