Bacillus Cereus

Bacillus cereus (B. cereus) este un organism microscopic care eliberează toxine nocive. Poate provoca intoxicații alimentare (B. cereus intestinal) sau probleme de sănătate mai grave (B. cereus non-intestinal). Majoritatea persoanelor cu intoxicații alimentare se recuperează în 24 de ore. Dar aveți un risc mai mare de complicații dacă aveți un sistem imunitar slăbit sau compromis.

Bacillus Cereus

Bacillus cereus (B. cereus) este o bacterie sporulată atât de mică încât poate fi văzută doar printr-un microscop. B. cereus există în mod obișnuit în mediul înconjurător. Această bacterie produce o substanță dăunătoare (toxină) care vă poate îmbolnăvi.

Prezentare generală

Ce este Bacillus cereus?

Există două tipuri de Bacillus cereus. Acesta poate afecta:

  • Sistemul dumneavoastră gastrointestinal (intestinal).
  • Alte părți ale corpului (non-intestinal).

B. cereus intestinal provoacă intoxicații alimentare. Această boală tinde să dispară de la sine rapid. Dar sunteți expus riscului unui caz mai grav dacă aveți un sistem imunitar slăbit sau compromis.

Bacillus cereus care nu este legat de intoxicații alimentare (B. cereus non-intestinal) poate provoca infecții mai severe. Aveți un risc mai mare de îmbolnăvire gravă dacă aveți B. cereus non-intestinal, împreună cu:

  • Un sistem imunitar slăbit sau compromis.
  • Alte leziuni sau răni cauzate de intervenții chirurgicale sau traumatisme.

Care sunt tipurile de Bacillus cereus intestinal?

Bacillus cereus intestinal este o boală gastrointestinală care provoacă intoxicații alimentare. Există două tipuri de Bacillus cereus intestinal:

  • Enterotoxine (sindrom diareic)

În forma enterotoxinică a bolii, produceți toxina în intestinul subțire. Acest lucru se întâmplă după ce consumați alimente cu bacteria sau cu celulele pe care le produce (spori). Acesta este cel mai frecvent tip de B. cereus în SUA și Europa.

De obicei, faceți o intoxicație alimentară la șase până la 15 ore după ce ați consumat alimente contaminate. Alimentele care pot provoca această boală includ:

  • Pește.

  • Lactate.

  • Carne.

  • Sosuri.

  • Supe și tocănițe.

  • Legume.

  • Sindrom emetic (vărsături)

În forma emetică a acestei boli, toxina se formează în alimente înainte de a le consuma. De obicei, vă îmbolnăviți în una până la șase ore după ce ați consumat alimente contaminate.

Orezul este cel mai frecvent asociat cu acest tip de Bacillus cereus. Nu tot orezul conține B. cereus, dar această bacterie se poate forma atunci când orezul gătit stă prea mult timp nerefrigerat. Alte alimente care pot provoca această boală includ brânza, precum și alimentele bogate în amidon, cum ar fi:

  • Paste.
  • Produse de patiserie.
  • Cartofi.
  • Sushi.

Ce este Bacillus cereus non-intestinal?

B. cereus non-intestinal vă afectează corpul în afara tractului gastrointestinal. Cel mai frecvent apare în:

  • Ochi.
  • Sistemul respirator.
  • Răni.

Această bacterie poate fi în:

  • Praf.
  • Plante.
  • Sol.
  • Apă.

Cine ar putea avea Bacillus cereus?

Persoane de toate vârstele și rasele pot avea Bacillus cereus intestinal sau non-intestinal.

Riscul dumneavoastră de Bacillus cereus non-intestinal crește dacă:

  • Sunteți nou-născut.
  • Aveți un cateter care drenează urina din corp (cateter permanent).
  • Aveți un sistem imunitar compromis sau slăbit.
  • Aveți răni de la o intervenție chirurgicală sau un traumatism.
  • Utilizați droguri intravenoase (IV).

Cât de frecvent este Bacillus cereus?

Infecțiile intestinale cu Bacillus cereus sunt foarte frecvente. Se estimează că există 63.400 de cazuri de focare de B. cereus în fiecare an în SUA.

Infecțiile non-intestinale cu Bacillus cereus sunt mai rare.

Simptome și Cauze

Cum provoacă Bacillus cereus intoxicații alimentare?

Bacillus cereus intestinal apare în mod obișnuit din consumul de alimente lăsate la temperatura camerei. Intoxicațiile alimentare pot apărea chiar dacă reîncălziți alimentele.

B. cereus intestinal formează spori care emană toxine. La temperatura camerei, acești spori pot crește în număr. Când consumați acești spori, aceste toxine provoacă vărsături sau diaree.

Care sunt simptomele intoxicațiilor alimentare cu Bacillus cereus?

Simptomele enterotoxinelor includ:

  • Durere abdominală.
  • Crampe stomacale.
  • Diaree apoasă.

Simptomele sindromului emetic includ greață și vărsături.

Cum provoacă Bacillus cereus boli non-intestinale?

Bacillus cereus poate provoca boli non-intestinale atunci când sporii pătrund în corpul unei persoane și emană toxine. Puteți obține sporii din:

  • Echipamente medicale contaminate, cum ar fi cateterele.
  • Răni infectate.
  • Inhalarea de praf contaminat.
  • Focare de infecții în spital.

Bolile non-intestinale cauzate de B. cereus includ:

  • Bacterii în fluxul sanguin (bacteriemie).
  • Infecție bacteriană sau fungică la nivelul ochiului (endoftalmită).
  • Abces cerebral.
  • Celulită.
  • Endocardită.
  • Meningită.
  • Osteomielită.
  • Pneumonie.

Care sunt simptomele bolilor non-intestinale cauzate de Bacillus cereus?

Simptomele variază în funcție de tipul bolii. Endoftalmita provoacă cea mai mare cantitate de boală severă. Simptomele acestei infecții oculare care pune viața în pericol pot include:

  • Durere oculară.
  • Oboseală.
  • Febră.
  • Număr mare de celule albe din sânge (leucocitoză).
  • Vedere scăzută.
  • Ochi roșu.
  • Ulcer cornean în formă de inel.

Unele persoane cu endoftalmită pot ajunge să-și piardă ochiul.

Diagnostic și Teste

Cum este diagnosticat Bacillus cereus intestinal?

Diagnosticul de intoxicație alimentară cu B. cereus poate fi confirmat prin izolarea a mai mult de sau egal cu 100.000 de organisme B. cereus per gram din alimentele implicate epidemiologic.

Dacă medicul specialist suspectează Bacillus cereus intestinal, va întreba despre simptomele dumneavoastră și ultima masă pe care ați luat-o. De asemenea, va face un examen fizic. Pentru a confirma B. cereus, va trebui să testeze o probă din alimentele pe care le-ați consumat, precum și o probă din scaun (materii fecale) sau vărsături. Pentru sindromul diareic, pot face, de asemenea, un test de sânge pentru a căuta toxina.

Cum este diagnosticat Bacillus cereus non-intestinal?

Dacă medicul specialist suspectează Bacillus cereus non-intestinal, hemoculturile sunt cea mai frecventă metodă de detectare a bacteriilor în fluxul sanguin. Culturi de rutină și o colorație Gram pentru a căuta bacterii pot fi efectuate, de asemenea, pe o probă din fluidele corpului dumneavoastră. De exemplu, pentru a testa endoftalmita, pot preleva o probă de lichid din ochi (lichid vitros). Aplică o pată pe probă pe o lamă de sticlă de microscop pentru a verifica dacă există bacterii.

Management și Tratament

Cum este tratat Bacillus cereus intestinal?

Intoxicațiile alimentare legate de Bacillus cereus dispar de obicei de la sine în 24 de ore. Medicul specialist poate sugera:

  • Să vă odihniți din plin.
  • Creșterea aportului de apă pentru a vă ajuta să rămâneți hidratat.

Dacă aveți diaree sau vărsături severe, medicul specialist poate recomanda administrarea de fluide IV.

Cum este tratat Bacillus cereus non-intestinal?

Tratamentul pentru B. cereus non-intestinal depinde de afecțiunea dumneavoastră specifică. Medicul specialist vă va începe de obicei cu antibiotice pentru a combate bacteria. Cu toate acestea, B. cereus a demonstrat rezistență la anumite tipuri de antibiotice.

Prevenție

Cum îmi pot reduce riscul de Bacillus cereus intestinal?

Puteți reduce riscul de Bacillus cereus intestinal prin depozitarea alimentelor în siguranță. Pașii pe care îi puteți face includ:

  • Răcirea alimentelor gătite pe care nu le veți consuma imediat sub 5 grade Celsius în șase ore.
  • Păstrarea alimentelor reci la frigider sub 5 grade Celsius.
  • Păstrarea alimentelor calde la temperaturi peste 57 grade Celsius.
  • Asigurarea că alimentele reîncălzite ating o temperatură de cel puțin 74 grade Celsius.
  • Aruncarea oricărui aliment pe care credeți că ar putea conține bacterii.

Cum îmi pot reduce riscul de Bacillus cereus non-intestinal?

Spălarea corectă și frecventă a mâinilor vă poate reduce riscul de B. cereus non-intestinal. De asemenea, vă puteți reduce riscul prin:

  • Obținerea unui tratament pentru orice afecțiuni care vă compromit sistemul imunitar.
  • Neutilizarea drogurilor IV.
  • Solicitarea de îngrijire promptă pentru orice răni sau leziuni.

Perspectivă / Prognoză

La ce mă pot aștepta dacă am Bacillus cereus?

Complicațiile intestinale ale Bacillus cereus sunt foarte neobișnuite - cu excepția cazului în care aveți un sistem imunitar compromis. Majoritatea persoanelor cu această formă de B. cereus se fac bine repede.

Cu toate acestea, Bacillus cereus non-intestinal poate duce la deces sau alte complicații, inclusiv:

  • Gangrenă.
  • Pierdere permanentă a vederii.
  • Septicemie.
  • Meningită virală.

Care este perspectiva dacă am Bacillus cereus?

Dacă aveți Bacillus cereus intestinal, perspectiva este de obicei excelentă. Majoritatea oamenilor se recuperează complet.

Dacă aveți Bacillus cereus non-intestinal, perspectiva depinde de:

  • Cât de repede primiți tratament.
  • Severitatea infecției.
  • Afecțiunile dumneavoastră de bază.

Există alte afecțiuni care mă pot expune unui risc mai mare de complicații?

În general, aveți un risc mai mare de complicații de la Bacillus cereus dacă aveți un sistem imunitar compromis. De asemenea, puteți avea o prognoză mai proastă dacă:

  • Sunteți nou-născut.
  • Sunteți deja spitalizat.
  • Nu începeți prompt antibiotice pentru o infecție non-intestinală.
  • Aveți cancer în țesuturile formatoare de sânge (malignități hematologice), cum ar fi leucemia, limfomul sau mielomul multiplu.
  • Aveți boli de ficat.
  • Aveți neutropenie.
  • Luați corticosteroizi.

Cum să trăiești cu

Cum am grijă de mine cu Bacillus cereus?

Puteți continua să aveți grijă de dumneavoastră în timpul unui episod cu Bacillus cereus intestinal prin:

  • Consumul de multă apă.
  • Odihna din plin.

Dacă aveți Bacillus cereus non-intestinal, puteți avea grijă de dumneavoastră prin:

  • Ducerea unui stil de viață sănătos.
  • Luarea de medicamente pentru a trata orice afecțiuni de bază.

Când ar trebui să-mi văd medicul specialist?

Sunați imediat la 112 dacă aveți un sistem imunitar slăbit sau compromis și aveți simptome de intoxicație alimentară sau infecție cu Bacillus cereus.

Întrebări frecvente

  1. Cât de repede mă pot recupera după o intoxicație alimentară cu Bacillus cereus? Majoritatea persoanelor se recuperează complet în 24 de ore, cu odihnă și hidratare adecvată.
  2. Ce alimente ar trebui să evit pentru a preveni infecția cu Bacillus cereus? Evitați consumul de orez, paste, produse lactate sau carne care au stat la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
  3. Cum pot proteja copiii și persoanele în vârstă de infecțiile cu Bacillus cereus? Asigurați-vă că alimentele sunt preparate și depozitate în condiții de siguranță, evitați consumul de alimente cu risc ridicat care au stat la temperatura camerei și consultați imediat un medic în cazul apariției simptomelor de infecție.

O notă generală: Vă recomandăm să consultați un medic specialist pentru a obține informații personalizate și tratament adecvat pentru afecțiunea dumneavoastră.

Bacillus cereus
intoxicație alimentară
bacterii
enterotoxine
sindrom emetic
non-intestinal
diaree
vărsături
infecție
imunitate
antibiotice
diagnostic
tratament