Aversiunea Alimentară

Aversiunea alimentară este o antipatie puternică față de un anumit aliment. Vederea, mirosul sau gustul alimentului vă provoacă greață sau vă fac să vă gâdilați. Atât copiii, cât și adulții experimentează aversiune alimentară. Schimbările hormonale cauzează aversiune alimentară dacă sunteți gravidă. Este bine să evitați alimentele care nu vă plac, atâta timp cât puteți înlocui nutrienții lipsă din dieta dumneavoastră.

Aversiunea Alimentară

Prezentare Generală

Ce este aversiunea alimentară?

Aversiunea alimentară este sentimentul de dezgust sau repulsie față de anumite alimente și refuzul de a le consuma. Puteți dezvolta o aversiune alimentară față de orice aliment. Afecțiunea poate apărea brusc și variază de la alimente de care v-ați bucurat anterior până la alimente pe care le-ați gustat înainte, dar nu v-au plăcut.

Pe cine afectează aversiunea alimentară?

Aversiunea alimentară poate afecta pe oricine. Este cea mai frecventă la femeile însărcinate și la copii.

Cât de frecventă este aversiunea alimentară?

Aversiunea alimentară este foarte frecventă. Studiile arată că aproape 70% dintre femeile însărcinate se confruntă cu aversiune față de cel puțin un aliment în timpul sarcinii.

Cum afectează aversiunea alimentară corpul meu?

Este normal să nu vă placă anumite alimente. Aversiunea alimentară vă face să respingeți un anumit aliment, deoarece creierul dumneavoastră îi spune corpului dumneavoastră că este necomestibil. De asemenea, face ca organismul dumneavoastră să reacționeze negativ, simțind greață sau gâdilându-vă, la vederea, mirosul sau gustul alimentului.

Simptome și Cauze

Care sunt simptomele aversiunii alimentare?

Simptomele aversiunii alimentare variază de la o persoană la alta și variază în severitate. Unele cazuri de aversiune alimentară sunt ușoare, unde există o antipatie puternică față de anumite alimente, iar altele prezintă o repulsie severă față de anumite alimente care duc la greață. Simptomele aversiunii alimentare includ:

  • Antipatie față de un anumit aliment.
  • Mirosul sau gustul alimentului provoacă tuse, gâdilituri, greață sau vărsături.

Simptome la copii

Când copiii încearcă alimente noi, corpul lor ar putea reacționa la ele diferit față de adulți, astfel încât copiii cu aversiune alimentară pot avea simptome diferite, inclusiv:

  • Manifestarea unor emoții puternice atunci când li se oferă alimente care nu le plac (plâns, țipete, crize de furie).
  • Refuzul de a mânca alimente care arată, miros sau au aceeași textură ca alimentele care nu le plac.
  • Refuzul de a mânca alimente în același mod în care mănâncă alte alimente (mănâncă murdar, nu le mestecă complet înainte de a le înghiți).
  • Mesele durează mai mult decât în mod normal atunci când li se oferă alimente care nu le plac.

Simptome severe

Simptomele severe ale aversiunii alimentare atât pentru copii, cât și pentru adulți includ:

  • Incapacitatea de a câștiga sau de a pierde în greutate.
  • Malnutriție.
  • Deshidratare.
  • Dureri de cap frecvente.

Când încep simptomele aversiunii alimentare în timpul sarcinii?

Simptomele aversiunii alimentare în timpul sarcinii încep în timpul primului trimestru. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonul gonadotropină corionică umană (HCG) crește la femeile însărcinate în această perioadă.

Ce cauzează aversiunea alimentară?

Cauza exactă a aversiunii alimentare este necunoscută. Unele studii sugerează că aversiunea alimentară este rezultatul modificărilor hormonale sau al problemelor legate de procesarea senzorială.

Modificări hormonale

Cercetările sugerează că modificările hormonale, în special creșterile hormonului gonadotropină corionică umană (HCG), care se întâmplă la femeile însărcinate, provoacă aversiuni alimentare în același mod în care provoacă pofte alimentare.

Hormonul HCG este, de asemenea, responsabil pentru grețurile matinale din timpul sarcinii. Adesea, femeile care se confruntă cu grețuri matinale asociază senzația de rău cu un anumit aliment pe care l-au consumat, dacă nu îl pot ține jos. Acest lucru poate afecta relația unei persoane cu un anumit aliment.

Procesarea senzorială

Creierul dumneavoastră este responsabil pentru procesarea simțurilor, inclusiv ceea ce vedeți, mirosiți, atingeți, gustați și simțiți. Problemele de procesare senzorială afectează cel mai adesea copiii, în special copiii care învață să-și folosească toate simțurile. De asemenea, afectează persoanele care au o afecțiune subiacentă care vizează simțurile, cum ar fi tulburarea din spectrul autist (TSA). Copiii manifestă de obicei aversiune alimentară față de lucruri noi, necunoscute sau legate de o traumă anterioară (de exemplu, au mâncat ceva care le-a supărat stomacul).

Motivele pentru care un copil exprimă aversiune alimentară din cauza problemelor de procesare senzorială includ:

  • Nu le place senzația acelui aliment în gură (textura).
  • Se simt sătui sau nu le este foame.
  • Alimentele sunt prea fierbinți sau prea reci.
  • Alimentele nu arată ca ceva care cred că are un gust bun.
  • Probleme dentare (durere de dinți).
  • Dificultate la mestecat sau înghițit.
  • Alergie nediagnosticată (alimentul face ca organismul lor să reacționeze negativ la el).

Diagnostic și Teste

Cum este diagnosticată aversiunea alimentară?

Adesea, aversiunea alimentară nu are nevoie de un diagnostic medical dacă este un caz ușor în care experimentați doar o antipatie puternică față de câteva alimente care nu vă interferează cu capacitatea de a mânca o dietă echilibrată.

Dacă sunteți gravidă, medicul dumneavoastră vă va diagnostica aversiunea alimentară după ce a comandat un test de urină sau de sânge pentru a verifica hormonul gonadotropină corionică umană (HCG).

Aversiunea alimentară poate fi puțin mai dificil de diagnosticat la copii și la femeile care nu sunt gravide din cauza cauzei necunoscute. În acest caz, medicul dumneavoastră vă va cere istoricul medical complet, împreună cu un examen fizic și/sau un test de sânge sau de urină pentru a exclude orice afecțiuni subiacente în care aversiunea alimentară este un simptom.

Scopul medicului dumneavoastră este de a exclude orice afecțiuni care au simptome similare care duc la diagnosticul dumneavoastră.

Management și Tratament

Cum este tratată aversiunea alimentară?

În unele cazuri, în special la femeile însărcinate, este bine să evitați alimentul specific care provoacă aversiune alimentară, atâta timp cât înlocuiți nutrienții din acel aliment cu ceva ce puteți mânca în siguranță.

În alte cazuri, în care alimentul care nu vă place este vital pentru sănătatea dumneavoastră, puteți lucra pentru a vă trata aversiunea alimentară prin:

  • Ascunderea alimentului care nu vă place în alimente care vă plac (adăugarea alimentelor într-un smoothie, de exemplu).
  • Schimbarea texturii alimentelor (grătarul alimentelor în loc de prăjire).
  • Lucrul cu un terapeut pentru a înțelege de ce nu vă place un anumit aliment sau pentru a „desensibiliza” aversiunea alimentară.
  • Creșterea lentă a expunerii la alimente adverse.

Puteți depăși o aversiune alimentară?

În unele cazuri, puteți depăși un caz ușor de aversiune alimentară față de un anumit aliment, deoarece timpul ar putea desensibiliza antipatia dumneavoastră față de aliment.

Dacă aversiunea dumneavoastră alimentară este severă, mai ales dacă provoacă greață sau dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu agreați mai multe alimente care sunt vitale pentru sănătatea lor, nu vă bazați pe timp pentru a desensibiliza aversiunea alimentară. Cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament pentru cazurile severe.

Prevenție

Cum pot preveni aversiunile alimentare?

Deoarece cauza aversiunii alimentare este necunoscută, nu există o modalitate sigură de a o preveni. Este deosebit de dificil să preveniți aversiunea alimentară la femeile însărcinate din cauza modificărilor hormonale care provoacă aversiune alimentară.

Pentru copii, puteți lua măsuri pentru a preveni aversiunea alimentară prin:

  • Expunerea lentă a copilului dumneavoastră la alimente noi.
  • Prezentarea de alimente noi într-un mod creativ, cum ar fi plasarea alimentelor în forma unui zâmbet pe farfuria lor.
  • Evitați să vă pedepsiți copilul pentru că nu a mâncat un anumit aliment.
  • Mâncați mâncarea nouă cu copilul dumneavoastră; fiți un model.
  • Introducerea de alimente noi pe aceeași farfurie cu alimente familiare care îi plac copilului dumneavoastră.
  • Gestionarea dimensiunii porțiilor de alimente noi și nu forțați copilul să mănânce mai mult dacă este sătul.

Perspectivă / Prognoză

La ce mă pot aștepta dacă am aversiune alimentară?

Aversiunea alimentară va face dificilă consumarea anumitor alimente, deoarece corpul dumneavoastră va reacționa negativ la vederea, mirosul sau gustul acelui aliment. Este bine să evitați alimentele care nu vă plac, atâta timp cât aceste alimente nu sunt vitale pentru dieta dumneavoastră sau sunteți capabil să înlocuiți nutrienții alimentului cu un alt aliment sau un supliment. Unele aversiuni alimentare dispar cu timpul, iar cazurile severe de aversiune alimentară necesită tratament pentru a desensibiliza antipatia corpului dumneavoastră față de aliment.

Viața Cu

Când ar trebui să merg la medic?

Ar trebui să vă vizitați medicul dacă aversiunea dumneavoastră alimentară vă face dificil să mâncați sau pierdeți nutrienți vitali din cauza aversiunii dumneavoastră.

Ce întrebări ar trebui să-i pun medicului meu?

  • Trebuie să consult un specialist pentru a-mi trata aversiunea alimentară?
  • Cum introduc alimente noi copilului meu?
  • Obțin suficienți nutrienți fără să mănânc alimentele de care am aversiune?
  • Va dispărea aversiunea mea alimentară după ce se naște copilul meu?

O notă de la un spital

Aversiunea alimentară este foarte frecventă și se poate întâmpla brusc oricui. S-ar putea să dobândiți o aversiune față de un anumit aliment pe care l-ați iubit anterior sau pe care l-ați încercat o singură dată. Este bine să evitați să mâncați alimentele care nu vă plac, atâta timp cât puteți înlocui nutrienții lipsă din dieta dumneavoastră. Dacă aversiunea dumneavoastră alimentară provoacă o întrerupere a rutinei dumneavoastră de masă sau nu sunteți capabil să mâncați o dietă echilibrată, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament.

Întrebări frecvente

  • Aversiunea alimentară este același lucru cu o alergie alimentară? Nu, aversiunea alimentară este o repulsie psihologică față de un aliment, în timp ce o alergie alimentară implică o reacție a sistemului imunitar.
  • Pot face ceva pentru a reduce aversiunea alimentară în timpul sarcinii? Deși nu o puteți preveni, încercați să mâncați mese mici și frecvente, evitați mirosurile puternice și gătiți într-o zonă bine ventilată.
  • Când ar trebui să mă îngrijorez de aversiunea alimentară a copilului meu? Dacă aversiunea alimentară a copilului dumneavoastră este severă, restrânge drastic dieta sau afectează creșterea, solicitați sfatul unui medic sau al unui dietetician.

Dacă aveți îngrijorări legate de aversiunea alimentară, consultați un medic specialist pentru o evaluare și un plan de tratament personalizat.

aversiune alimentară
repulsie alimentară
greață
vărsături
sarcină
copii
malnutriție
nutrienți
dietă echilibrată
tratament aversiune alimentară