Alergiile Alimentare

Alergiile alimentare sunt cauzate de sistemul imunitar care încearcă să vă protejeze de ceva ce consideră în mod eronat a fi dăunător. Consumul de alimente la care sunteți alergic poate provoca urticarie, umflarea căilor respiratorii, dificultăți de respirație, vărsături și scăderea periculoasă a tensiunii arteriale. Mergeți la Urgențe sau sunați la 112 dacă aveți simptome severe cauzate de o alergie alimentară.

Alergiile Alimentare

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează exagerat la anumite alimente, confundându-le cu substanțe periculoase. Această reacție poate declanșa o varietate de simptome, de la urticarie și erupții cutanate până la probleme respiratorii grave și șoc anafilactic. Este important să cunoașteți alimentele la care sunteți alergic și să luați măsuri de precauție pentru a evita reacțiile alergice.

Privire de ansamblu

Nouă alimente sunt responsabile pentru majoritatea alergiilor alimentare. Dar puteți fi alergic la orice aliment.

Ce sunt alergiile alimentare?

Alergiile alimentare sunt reacții pe care corpul dumneavoastră le are la un aliment pe care îl consideră în mod eronat dăunător. În încercarea de a vă proteja, poate provoca urticarie, umflături, deranjamente stomacale și dificultăți de respirație.

Alergiile alimentare pot provoca anafilaxie, care poate duce la umflarea căilor respiratorii sau la o scădere severă a tensiunii arteriale. Sunați la 112 sau mergeți imediat la o cameră de urgență dacă aveți umflături la nivelul feței, gurii sau gâtului, dificultăți de respirație sau de înghițire sau vă simțiți slăbit.

Tipuri de alergii alimentare

Cel mai adesea, "alergiile alimentare" se referă la alergiile la arahide, nuci și alți alergeni care pot provoca reacții imediate și adesea severe. Este posibil să auziți medicul dumneavoastră numindu-le "alergii adevărate" sau alergii mediate de IgE (pentru anticorpii IgE care le provoacă). Sindromul de alergie orală este, de asemenea, un tip de alergie mediată de IgE, dar provoacă o reacție locală pe buze sau în gură și rareori duce la anafilaxie.

Reacțiile alimentare non-mediate de IgE includ:

  • Sindromul enterocolitic indus de proteinele alimentare (SEIPA)
  • Esofagita eozinofilică
  • Gastrita eozinofilică
  • Proctita indusă de proteinele alimentare

Care sunt cele mai frecvente alergii alimentare?

Cele nouă alergii alimentare cele mai frecvente includ:

  • Arahide
  • Nuci (cum ar fi migdale, nuci, fistic, alune de pădure, nuci pecan, caju și nuci braziliene)
  • Lapte
  • Ouă
  • Pește
  • Crustacee
  • Soia
  • Grâu
  • Susan

Acestea reprezintă aproximativ 90% din toate alergiile alimentare. Dar puteți fi alergic la orice aliment.

Simptome și Cauze

Care sunt simptomele alergiilor alimentare?

Simptomele alergiilor alimentare includ:

  • Urticarie sau erupție cutanată
  • Prurit (mâncărime) la nivelul pielii
  • Umflarea feței, a buzelor, a gurii sau a limbii
  • Prurit la nivelul gurii și al gâtului
  • Voce răgușită
  • Dificultate la înghițire
  • Wheezing (respirație șuierătoare)
  • Scurtarea respirației sau dificultăți de respirație
  • Tuse
  • Dureri abdominale
  • Vărsături
  • Diaree
  • Senzație de amețeală sau pierderea cunoștinței (leșin)
  • Secreții nazale abundente
  • Strănut

Simptomele alergiilor alimentare pot fi severe, chiar dacă ați avut o reacție ușoară în trecut. Sunați la 112 sau mergeți la Urgențe la primul semn de simptome severe.

Când încep simptomele, dacă aveți o alergie alimentară?

De obicei, experimentați simptomele alergiei alimentare în decurs de două ore de la ingestie.

Ce cauzează alergiile alimentare?

Când aveți o alergie alimentară, sistemul dumneavoastră imunitar identifică în mod eronat o proteină alimentară ca fiind ceva dăunător (ca și cum ar fi un virus sau o bacterie). Când mâncați ceva la care sunteți alergic, acesta activează mecanisme menite să vă protejeze și să elimine alergenul din sistemul dumneavoastră. Acest lucru cauzează simptomele, care pot pune uneori viața în pericol.

Cine este mai predispus să dezvolte alergii alimentare?

Este posibil să prezentați un risc mai mare de alergii alimentare dacă:

  • Aveți alte alergii, cum ar fi la polen sau praf.
  • Aveți eczeme sau astm. Tendința persoanelor de a avea eczeme, astm și/sau alergii împreună se numește atopie.
  • Altcineva din familia dumneavoastră apropiată are alergii, astm sau eczeme.

Care sunt complicațiile alergiilor alimentare?

Cea mai gravă complicație a alergiilor alimentare este anafilaxia, sau umflarea mai multor sisteme ale corpului, care poate provoca vărsături necontrolate, dificultăți de respirație și o scădere severă a tensiunii arteriale (șoc anafilactic). Anafilaxia severă poate fi fatală.

Diagnostic și Teste

Cum sunt diagnosticate alergiile alimentare?

Furnizorii de servicii medicale diagnostichează alergiile alimentare întrebând despre simptomele dumneavoastră și efectuând teste alergologice. Este o idee bună să fiți pregătit să-i spuneți medicului dumneavoastră:

  • Alimentul care vă provoacă simptomele (dacă îl cunoașteți).
  • Dacă alimentul este gătit sau negătit.
  • Cât de mult din aliment ați mâncat atunci când aveți simptome.
  • Ce simptome experimentați și cât de severe sunt acestea.
  • Cât durează între consumul alimentului și începerea simptomelor.
  • Orice alți factori care ar fi putut contribui la simptomele dumneavoastră. (Ați fost bolnav de o boală virală la momentul respectiv? Ați fost expus la alți alergeni - cum ar fi polen - în aceeași zi?)
  • Dacă ați tratat simptomele acasă și dacă tratamentele au ajutat.
  • Dacă simptomele apar întotdeauna după expunerea la aliment sau doar uneori.
  • Cât timp a trecut de când ați avut ultima oară simptomele.
  • Dacă aveți alte alergii cunoscute (la alimente, polen, praf, animale de companie etc.).
  • Dacă aveți eczeme sau astm.
  • Dacă altcineva din familia dumneavoastră are alergii, astm sau eczeme.

Ce fel de teste am nevoie pentru o alergie alimentară?

Testele ar putea include:

  • Testare cutanată alergologică. Un medic specialist vă înțeapă pielea cu o cantitate mică de alergen pentru a vedea dacă dezvoltați o reacție.
  • Analiza de sânge alergologică. Un medic specialist vă testează sângele pentru anticorpi la alergenii suspectați.
  • Test de provocare alimentară. Sub supravegherea medicului dumneavoastră, veți mânca cantități mici din alergenul suspectat pentru a vedea dacă aveți o reacție.

Management și Tratament

Cum sunt tratate alergiile alimentare?

Cea mai bună modalitate de a gestiona alergiile alimentare este de a evita alergenul dumneavoastră. Dar există câteva opțiuni de tratament care ar putea reduce riscul de a avea o reacție alergică, inclusiv injecții și programe de imunoterapie orală și sublinguală. De asemenea, ar trebui să aveți la îndemână medicamente de urgență, cum ar fi epinefrina, în cazul în care mâncați accidental ceva care conține alimentul la care sunteți alergic.

Injecții cu Omalizumab

Medicul dumneavoastră vă administrează injecții cu omalizumab o dată sau de două ori pe lună (sau medicul dumneavoastră vă poate instrui să o faceți singur). Poate reduce riscul de a avea o reacție dacă sunteți expus accidental la un aliment la care sunteți alergic.

Imunoterapie orală

Imunoterapia orală (ITO) este un program care vă poate ajuta pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră să construiți o toleranță la un alergen alimentar. Medicul dumneavoastră vă administrează doze crescânde din alergenul dumneavoastră pe parcursul a câteva luni. Scopul este de a ajunge într-un punct în care să nu aveți o reacție dacă sunteți expus accidental la cantități mici din alimentul la care sunteți alergic (numit "rezistent la mușcături"). Unele persoane pot mânca liber alimente la care au fost odată alergice după ITO.

Imunoterapie sublinguală

Imunoterapia sublinguală (ITSL) funcționează similar cu ITO prin faptul că sunteți expus la o cantitate mică din alergenul dumneavoastră în fiecare zi pentru a dezvolta toleranță la acesta. În loc să mâncați alimentul la care sunteți alergic, puneți un lichid sau o tabletă sub limbă și îl lăsați să se dizolve. ITSL trebuie supravegheată de un furnizor de servicii medicale pentru siguranță.

Medicamente de urgență

Dacă sunteți expus accidental la alergenul dumneavoastră și aveți o reacție alergică, medicul dumneavoastră vă poate da sau vă poate recomanda să luați:

  • Medicul dumneavoastră vă va recomanda să purtați un auto-injector cu epinefrină (EpiPen) pentru a-l utiliza la primele semne ale unei reacții alergice severe.
  • Corticosteroizi. Steroizii reduc inflamația.
  • Antihistaminicele pot ajuta la oprirea sau încetinirea reacțiilor alergice. Dar medicii nu le prescriu pentru a preveni reacțiile de la alergiile alimentare.

Prevenire

Puteți preveni alergiile alimentare?

Deși nu există o modalitate specifică de a preveni alergiile alimentare, unele strategii pentru a reduce riscul copilului dumneavoastră includ:

  • Dacă alăptați, includeți arahidele și alți alergeni comuni în dieta dumneavoastră obișnuită (atâta timp cât dumneavoastră nu sunteți alergic la ele).
  • Întrebați medicul specialist al copilului dumneavoastră când și cum să introduceți alimente noi. Acesta poate recomanda introducerea alergenilor la copilul dumneavoastră mai devreme sau sub supravegherea unui medic specialist, în funcție de alte afecțiuni de sănătate ale copilului dumneavoastră.
  • După ce l-ați introdus în siguranță pe copilul dumneavoastră la potențiali alergeni, continuați să-l hrăniți cu o varietate de alimente la care nu este alergic, inclusiv nuci, lapte și ouă. Acest lucru ar putea reduce riscul de a dezvolta o alergie mai târziu.

Prognostic

La ce mă pot aștepta dacă am o alergie alimentară?

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o alergie alimentară, va trebui probabil să vă dezvoltați obiceiul de a citi etichetele și de a evita alimentele care ar putea conține alergenul. Un alergolog vă poate vorbi despre ce opțiuni de tratament sunt disponibile și ce să faceți dacă aveți o reacție. Acesta poate recomanda repetarea periodică a testelor alergologice pentru a vedea dacă copilul dumneavoastră ar fi putut depăși alergia (sau dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați dezvoltat o toleranță prin tratament).

Reacțiile alergice sunt imprevizibile, astfel încât pot deveni mai severe cu fiecare expunere suplimentară. Și nu există nicio modalitate de a testa cât de severă ar putea fi reacția dumneavoastră la un aliment fără a-l consuma. Așadar, chiar dacă ați avut doar o reacție minoră la un aliment în trecut, trebuie totuși să fiți precaut în viitor.

Pot dispărea alergiile alimentare?

Uneori. Mulți copii depășesc alergiile la lapte și ouă până la vârsta de 6 ani. Dar rareori (mai puțin de 20% din cazuri) depășesc alergiile la arahide, nuci, crustacee sau pește.

Cum să trăiești cu alergii alimentare

Cum am grijă de mine?

Pentru a ajuta la prevenirea expunerii accidentale la un aliment la care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți alergic:

  • Verificați etichetele cu ingredientele de pe alimentele prefabricate. În SUA, eticheta trebuie să precizeze dacă un produs conține oricare dintre cele nouă alergii alimentare cele mai frecvente. Cuvintele de căutat includ "poate conține" sau "fabricat pe echipamente comune".
  • Verificați de două ori etichetele când cumpărați alimente, când le puneți deoparte și înainte de a le mânca.
  • Începeți să vorbiți devreme cu copilul dumneavoastră despre luarea de măsuri de precauție cu privire la ceea ce mănâncă și despre a nu împărți alimente dacă nu știu dacă este sigur să le mănânce.
  • Fiți precaut la restaurante. Întrebați dacă mâncarea conține alergenul dumneavoastră, dar rețineți că s-ar putea să nu poată oferi nicio garanție.
  • Spuneți oricui este în preajma copilului dumneavoastră despre alergia acestuia și despre ce alimente sunt sigure pentru a le mânca.
  • Vorbiți cu școala sau grădinița copilului dumneavoastră despre alergia acestuia. Înțelegeți ce planuri au în vigoare pentru a evita expunerea accidentală.
  • Planificați cu atenție vacanțele și alte perioade petrecute departe de casă. Aduceți cu dumneavoastră alimente sigure sau aflați dinainte unde puteți merge să mâncați.
  • Întrebați medicul specialist dacă aveți întrebări despre ce puteți și ce nu puteți mânca.

Pentru a fi pregătit în caz de reacție alergică:

  • Purtați întotdeauna cu dumneavoastră un auto-injector cu epinefrină. Cereți medicului dumneavoastră să vă arate exact cum să-l utilizați.
  • Asigurați-vă că școala sau grădinița copilului dumneavoastră are un plan de acțiune pentru alergii (Plan de îngrijire de urgență pentru alergii alimentare și anafilaxie) de la medicul dumneavoastră în dosar. Acesta detaliază ce trebuie făcut dacă copilul dumneavoastră are o reacție alergică.
  • Furnizați școlii sau grădiniței copilului dumneavoastră un stilou cu epinefrină și orice alte medicamente de care ar putea avea nevoie copilul dumneavoastră.

Când ar trebui să merg la medic specialist?

Dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o alergie alimentară, discutați cu un medic specialist. Acesta vă poate trimite la un specialist și vă poate ghida cu privire la pașii următori.

Când ar trebui să merg la Urgențe?

Fără tratament medical, reacțiile alergice pot pune viața în pericol. Mergeți la Urgențe sau sunați la 112 dacă aveți:

  • Umflarea feței, a buzelor, a limbii sau a gâtului
  • Dificultăți de respirație
  • Senzație de constricție toracică
  • Urticarie pe tot corpul
  • Furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor sau buzelor
  • Senzație de slăbiciune, amețeală sau leșin
  • Sentiment de moarte iminentă

Ce întrebări ar trebui să pun medicului meu?

Ar putea fi util să-l întrebați pe medicul dumneavoastră:

  • Există opțiuni de tratament disponibile?
  • Ce ar trebui să fac dacă am o reacție alergică sau sunt expus accidental?
  • Care sunt unele strategii pentru a evita expunerea accidentală?
  • Cum folosesc acest medicament?
  • Când am nevoie de epinefrină?
  • Aveți un plan de acțiune pentru alergii?

Întrebări frecvente

Cât de frecvente sunt alergiile alimentare?

Studiile estimează că între 6% și 11% dintre adulți au alergii alimentare. Alergiile alimentare afectează aproximativ 8% dintre copii.

Ce trebuie să fac dacă suspectez o alergie alimentară?

Consultați un medic specialist pentru un diagnostic precis și un plan de gestionare personalizat.

Alergiile alimentare pot dispărea cu timpul?

Unele alergii, în special cele la lapte și ouă, pot dispărea în copilărie, dar altele, cum ar fi cele la nuci și crustacee, sunt adesea persistente.

Cum pot proteja pe cineva cu alergii alimentare?

Citiți cu atenție etichetele alimentelor, evitați contaminarea încrucișată și comunicați clar nevoile speciale.

A Note from Cleveland Clinic

Fie că este vorba de copilul dumneavoastră sau ați fost diagnosticat recent dumneavoastră însuți, alergiile alimentare vă pot da peste cap. Ar putea fi copleșitor și îngrijorător să vă gândiți cum veți reuși să evitați anumite alimente, ce veți putea mânca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră și dacă veți mai ajunge vreodată să mâncați într-un restaurant. Dar, pentru majoritatea oamenilor, îngrijorarea constantă nu durează pentru totdeauna.

Există mai multe opțiuni ca niciodată pentru persoanele care trebuie să fie foarte atente la ora mesei. Există aplicații și grupuri online care vă pot ajuta să găsiți alimente sigure pentru alergii pentru a vă umple cămara. Mulți oameni găsesc restaurante și mese preferate în care au încredere. Gestionarea unei alergii devine adesea mai ușoară pe măsură ce devine parte a rutinei dumneavoastră zilnice.

Notă generală: Informațiile prezentate au scop informativ și nu înlocuiesc sfatul medical avizat. Vă recomandăm să consultați un medic specialist pentru diagnostic și tratament adecvat.

alergii alimentare
simptome alergii
diagnostic alergii
tratament alergii
anafilaxie
imunoterapie
epinefrina
alergeni alimentari
eruptie cutanata alergie
alergie la nuci
alergie la lapte
alergie la oua