Alergii: Crustacee și Moluște (Fructe de mare)
Dacă aveți alergie la crustacee și moluște, este posibil să trebuiască să evitați toate tipurile de fructe de mare din cauza simptomelor neplăcute și potențial periculoase pentru viață. Vestea bună este că alergia la crustacee și moluște este foarte ușor de gestionat. Evitând fructele de mare și luând unele măsuri de precauție, vă puteți bucura de o viață activă și sănătoasă.
Alergii: Crustacee și Moluște (Fructe de mare)
Prezentare generală
Ce este alergia la crustacee și moluște?
Alergia la crustacee și moluște este un tip de alergie alimentară. Crustaceele și moluștele sunt animale care trăiesc în apă și au un exterior asemănător unei carapace. Există două tipuri de crustacee și moluște:
- Crustacee: creveți, raci, crab, homar.
- Moluște: scoici, scoici Saint Jacques, stridii, midii.
Ce pește este considerat crustaceu/moluscă?
Dacă aveți alergie la crustacee și moluște, nu consumați aceste ingrediente și alimente:
- Abalone (ureche de mare).
- Scoici (cum ar fi cherrystone, littleneck, pismo, quahog).
- Cochilie (scoică).
- Melc de mare.
- Crab.
- Rac și raci de râu.
- Homar.
- Moluște.
- Midii.
- Caracatiță.
- Stridii.
- Scoici Saint Jacques.
- Creveți și creveți imperiali.
- Melci.
- Calamar (calamari).
Toate crustaceele și moluștele cauzează aceeași reacție alergică?
Adesea, dacă aveți alergie la un tip de crustacee și moluște, veți avea alergie la alte tipuri. Crustaceele provoacă mai multe reacții alergice decât moluștele. Dar, doar pentru că reacționați într-un fel la un tip de crustaceu sau moluscă, nu înseamnă că veți reacționa în același fel la fiecare tip.
S-ar putea să aveți o reacție după ce ați mâncat homar, de exemplu, dar să mâncați scoici Saint Jacques fără probleme. Dacă aveți simptome după ce ați mâncat crustacee și moluște, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a mânca orice alt tip de crustacee și moluște.
Alergia la crustacee și moluște este același lucru cu intoleranța la crustacee și moluște?
Un alergolog poate determina dacă sunteți alergic la crustacee și moluște sau aveți o intoleranță. Diferența contează. În timp ce o intoleranță alimentară provoacă simptome neplăcute care afectează în principal stomacul sau sistemul digestiv, o alergie poate afecta întregul corp și poate pune viața în pericol.
Cine dezvoltă alergii la crustacee și moluște?
Oricine poate dezvolta o alergie la crustacee și moluște - chiar dacă ați consumat crustacee și moluște înainte fără probleme. Deși poate apărea la orice vârstă, apare mai des la adulți decât la copii. Aproximativ 60% dintre persoanele care au alergie la crustacee și moluște au primele simptome la vârsta adultă. Motivul poate fi că, de obicei, copiii nu consumă crustacee și moluște. Oamenii consumă adesea crustacee și moluște pentru prima dată ca adulți, ceea ce poate explica de ce simptomele apar mai târziu în viață.
Cât de frecventă este alergia la crustacee și moluște?
Aproximativ 2% din populația SUA (aproximativ 6 milioane de oameni) are alergie la crustacee și moluște.
Simptome și Cauze
Care sunt simptomele alergiei la crustacee și moluște?
Simptomele alergiei la crustacee și moluște variază de la ușoare la severe. O persoană poate prezenta mâncărimi și urticarie, în timp ce alta ar putea avea o reacție care pune viața în pericol, cum ar fi probleme de respirație. Simptomele pot afecta multe părți diferite ale corpului, cum ar fi pielea, plămânii, sistemul digestiv și inima.
Simptomele alergiei la crustacee și moluște includ:
- Mâncărime.
- Urticarie.
- Agravarea eczemei.
- Furnicături sau umflarea buzelor, limbii sau gâtului.
- Strângere în piept, respirație șuierătoare, tuse, dificultăți de respirație și respirație dificilă.
- Probleme de stomac: durere, greață, indigestie, vărsături sau diaree.
- Amețeli, puls slab sau leșin.
- Colorarea pală sau albastră a pielii.
- Anafilaxie, o reacție alergică severă, potențial fatală, care implică adesea mai multe părți ale corpului.
Când apar simptomele alergiei la crustacee și moluște?
De obicei, reacțiile alergice la alimente apar la scurt timp după consumarea alimentului - în câteva minute până la câteva ore.
Ce cauzează alergia la crustacee și moluște?
O alergie la crustacee și moluște, sau orice alergie alimentară, rezultă dintr-o reacție exagerată a sistemului imunitar. Sistemul dumneavoastră imunitar vă apără corpul de invadatori, cum ar fi infecțiile. O alergie alimentară apare atunci când corpul dumneavoastră identifică o substanță alimentară ca pe un invadator străin și o atacă.
Care sunt complicațiile alergiei la crustacee și moluște?
Cea mai periculoasă complicație a alergiei la crustacee și moluște este șocul anafilactic, un tip sever de reacție alergică. Reacțiile alergice sunt greu de prevăzut. Chiar dacă aveți o reacție ușoară prima dată, a doua reacție alergică ar putea fi severă. De aceea, este important să spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți reacții alergice la orice tip de aliment. Cel mai sigur este să depistați o alergie înainte ca aceasta să vă surprindă cu o reacție care vă pune viața în pericol.
Diagnostic și Teste
Cum este diagnosticată alergia la crustacee și moluște?
Alergiile la crustacee și moluște pot fi dificil de diagnosticat. Simptomele diferă de la o persoană la alta, iar aceeași persoană poate avea reacții diferite după ce a consumat crustacee și moluște. S-ar putea să aveți o reacție fără măcar să consumați crustacee și moluște - de exemplu, dacă le gătiți sau dacă crustaceele și moluștele vă contaminează mâncarea.
Pentru a diagnostica o alergie la crustacee și moluște, medicul dumneavoastră sau alergologul vă va întreba despre simptomele dumneavoastră. S-ar putea să trebuiască să răspundeți:
- Ce ați mâncat? Și cât de mult?
- Când au apărut simptomele?
- Ce simptome ați avut?
- Cât au durat simptomele?
Voi avea nevoie de teste de alergie alimentară pentru a diagnostica alergia la crustacee și moluște?
După ce vă va întreba despre istoricul simptomelor, medicul dumneavoastră poate efectua teste de alergie alimentară pentru a confirma un diagnostic:
- Test cutanat prick: În timpul acestui test efectuat în cabinetul medicului, medicul dumneavoastră plasează o picătură de alergen pe piele și vă înțeapă pielea. Picătura se infiltrează în piele. Medicul dumneavoastră va confirma un diagnostic dacă apare o umflătură roșie, pruriginoasă după 15 până la 20 de minute.
- Test de sânge: Un test de sânge poate ajuta la detectarea dacă aveți anticorpi pentru alergii alimentare, dar nu diagnostichează o alergie alimentară.
Aceste teste nu sunt concludente. Împreună cu simptomele și istoricul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va stabili un diagnostic.
Voi avea nevoie de o provocare orală cu alimente?
Provocările orale cu alimente pot oferi un diagnostic definitiv. Sub supraveghere strictă și atentă, consumați o cantitate mică de alergen. Medicul dumneavoastră mărește treptat doza și notează simptomele dumneavoastră. Ocazional, alergologii pot folosi acest test pentru a vedea dacă ați depășit alergia. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu depășesc alergiile la crustacee și moluște.
Management și Tratament
Cum gestionez o alergie la crustacee și moluște?
Nu puteți deveni "ne-alergic" la crustacee și moluște. Cea mai bună modalitate de a vă menține sănătos este să evitați crustaceele și moluștele. Pe lângă evitarea crustaceelor și moluștelor în sine, asigurați-vă că evitați alimentele care conțin crustacee și moluște.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) solicită producătorilor de alimente să enumere alergenii alimentari comuni, cum ar fi crustaceele și moluștele, pe etichetele alimentelor. Eticheta alimentară enumeră alergenul fie în lista de ingrediente, fie după listă. De exemplu, dacă un produs conține abalone (ureche de mare), o specie de crustacee și moluște, eticheta va menționa "abalone (crustacee și moluște)" în ingrediente sau "conține crustacee și moluște" după lista de ingrediente.
Ce fac dacă am o reacție alergică?
Epinefrina este principalul tratament pentru anafilaxie. Odată ce medicul dumneavoastră a confirmat o alergie la crustacee și moluște, veți primi o rețetă pentru epinefrină autoinjectabilă (EpiPen®). Medicul dumneavoastră vă va învăța cum să o utilizați.
Dacă aveți o reacție alergică severă și vă injectați cu epinefrină, următorul pas este să sunați la 112. Asigurați-vă că spuneți dispecerului ce s-a întâmplat și că ați folosit injecția cu epinefrină. Tehnicienii medicali de urgență (EMT) ar putea avea nevoie să vă administreze o altă doză când ajung.
Când ar trebui să folosesc o injecție cu epinefrină?
Utilizați injecția imediat dacă observați:
- Dificultăți de respirație, tuse, puls slab, urticarie, strângere în gât sau dificultăți de respirație.
- O combinație de simptome din diferite zone ale corpului, cum ar fi urticarie și umflături, împreună cu vărsături și diaree.
Dacă nu sunteți sigur dacă trebuie să utilizați injecția, majoritatea alergologilor recomandă utilizarea acesteia. Beneficiile utilizării acesteia depășesc riscurile utilizării acesteia atunci când nu este neapărat necesară.
Ce alte medicamente pot trata o alergie la crustacee și moluște?
Dacă aveți simptome ușoare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un antihistaminic. Cu toate acestea, numai epinefrina poate trata simptomele severe ale anafilaxiei.
Benadryl ajută la o alergie la crustacee și moluște?
Da, Benadryl® și alte antihistaminice pot ajuta la reacțiile alergice ușoare, cum ar fi mâncărimi ale pielii sau erupții cutanate.
Prevenire
Cum pot evita o reacție alergică la crustacee și moluște?
Singura modalitate de a evita efectele negative ale crustaceelor și moluștelor este de a le evita complet.
Cum altfel pot reduce riscul unei reacții alergice?
Pe lângă faptul că nu mâncați crustacee și moluște, aceste măsuri de precauție vă pot ajuta să rămâneți în siguranță:
- Încercați să nu gătiți sau să atingeți crustacee și moluște: particulele pot deveni aeriene în timpul gătitului și pot provoca o reacție alergică. Deși este rar, se poate întâmpla. Unele persoane au o reacție la manipularea crustaceelor și moluștelor.
- Aveți grijă în restaurantele cu fructe de mare: Chiar și felurile de mâncare care nu conțin crustacee și moluște, preparate în restaurantele cu fructe de mare, pot conține crustacee și moluște. Restaurantele folosesc adesea același echipament de gătit (și adesea, același ulei de prăjit) pentru crustacee și moluște și pentru felurile de mâncare care nu conțin crustacee și moluște, deci poate exista contaminare.
Ce alte alimente pot conține crustacee și moluște?
Aceste alimente pot conține și crustacee și moluște, așa că evitați să le consumați:
- Bouillabaisse, cioppino și alte tocane de fructe de mare.
- Cerneală de sepie.
- Fond de pește.
- Pește imitație.
- Arome de fructe de mare.
- Surimi.
Prognoză
Este periculoasă o alergie la crustacee și moluște?
Orice alergie alimentară poate fi periculoasă. Chiar dacă ați avut doar simptome alergice ușoare la un aliment, puteți avea oricând o reacție periculoasă la același aliment. Este inteligent să fiți atent și pregătit. Purtați întotdeauna injecția cu epinefrină cu dumneavoastră. Rețineți data de expirare, astfel încât să puteți obține una nouă înainte de a expira.
Dispare alergia la crustacee și moluște?
Majoritatea persoanelor care au alergie la crustacee și moluște o au pe viață. Nu dispare în timp.
Trăind cu
Cum am grijă de mine dacă am alergie la crustacee și moluște?
Puteți trăi o viață sănătoasă, plăcută și activă cu o alergie la crustacee și moluște. Luați-vă câteva măsuri de precauție pentru a vă menține sănătos și a vă simți cât mai bine:
- Știți ce mâncați și beți.
- Verificați ingredientele etichetei - chiar dacă este un produs pe care l-ați consumat în siguranță înainte. Adesea, producătorii schimbă rețetele. Este posibil să fi adăugat crustacee și moluște de când ați consumat ultima dată produsul.
- Dacă copilul dumneavoastră este alergic, învățați-l să nu accepte mâncare de la prieteni.
- Fiți în siguranță la restaurant: puneți întrebări detaliate despre ingrediente și prepararea alimentelor atunci când mâncați în oraș.
- Purtați brățara de alertă medicală sau purtați un card de alertă cu dumneavoastră.
- Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris epinefrină autoinjectabilă, purtați-o cu dumneavoastră în orice moment. Asigurați-vă că aveți două doze disponibile, deoarece este posibil să fie nevoie să repetați injecția.
Când ar trebui să merg la medic?
Contactați medicul dumneavoastră dacă observați orice simptome de alergie după consumarea de crustacee și moluște. Chiar dacă prima dumneavoastră reacție a fost ușoară, a doua sau a treia reacție ar putea fi severă. Cel mai bine este să fiți în siguranță și să vă testați medicul pentru o alergie la crustacee și moluște.
Când ar trebui să merg la urgențe?
Mergeți la cel mai apropiat departament de urgență dacă aveți simptome de anafilaxie (cum ar fi dificultăți de respirație și/sau dificultăți de înghițire) sau dacă nu obțineți ameliorare de la utilizarea epinefrinei injectabile.
Ce întrebări ar trebui să-i pun medicului meu?
Este normal să aveți întrebări despre alergiile la crustacee și moluște. Unele întrebări pe care ați putea dori să le adresați alergologului dumneavoastră includ:
- Ce alimente ar trebui să evit?
- Sunt alergic la toate fructele de mare?
- Pot atinge crustaceele și moluștele? Sau doar să nu le mănânc?
- Ați recomanda teste suplimentare?
- Ce fac dacă am o reacție alergică?
- Cum îmi folosesc injectorul de epinefrină de urgență?
Întrebări frecvente
Care crustacee și moluște sunt cele mai alergenice?
Crustaceele precum creveții, homarul și crabii tind să provoace mai multe reacții alergice. Dintre crustacee, creveții provoacă cele mai multe alergii.
De ce sunt alergic la crustacee și moluște, dar nu la pește?
Alergiile la crustacee și moluște și alergiile la pește sunt diferite, deoarece sunt animale diferite. Este posibil să aveți o alergie la crustacee și moluște, dar să puteți mânca pește (și invers). Ambele sunt animale oceanice, dar peștii au oase și înotătoare, în timp ce crustaceele și moluștele au o carapace și nu au oase.
Alergia la crustacee și moluște este legată de o alergie la iod?
Alergiile la crustacee și moluște sunt uneori confundate cu alergiile la iod. Asta pentru că crustaceele și moluștele conțin adesea iod. Dar a avea o alergie la crustacee și moluște nu înseamnă neapărat că sunteți alergic la iod. Dacă aveți o alergie la crustacee și moluște, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la reacțiile la materialul de radiocontrast.
O alergie la crustacee și moluște poate fi enervantă. Poate interfera cu viața dumneavoastră, mai ales dacă vă place să mâncați fructe de mare. Este inteligent să vă luați măsuri de precauție și să evitați crustaceele și moluștele, chiar dacă aveți doar simptome ușoare. Evitând crustaceele și moluștele, puteți elimina aproape riscurile neplăcute (și potențial fatale) ale unei reacții alergice. Dacă observați simptome după ce ați mâncat crustacee și moluște, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu alergologul pentru a obține un diagnostic. Medicul dumneavoastră vă va vorbi despre cum să aveți cea mai bună grijă de dumneavoastră și vă va explica cum să utilizați un autoinjector de epinefrină.
Dacă aveți o alergie alimentară, s-ar putea să vă faceți multe griji cu privire la ce să mâncați, astfel încât să nu aveți o reacție. Un medic specialist vă poate liniști temerile și vă poate trata alergiile.
Este important să discutați cu un medic specialist pentru un diagnostic precis și un plan de gestionare adecvat alergiei dumneavoastră.