Alergia la usturoi

O alergie la usturoi poate provoca simptome precum erupții cutanate, urticarie și dificultăți de respirație. Această reacție alergică apare atunci când corpul dumneavoastră crede în mod eronat că usturoiul este o substanță dăunătoare. Evitarea usturoiului și deținerea unui injector cu epinefrină (EpiPen) pentru urgențe sunt tratamente posibile.

Alergia la usturoi

O alergie la usturoi poate provoca simptome neplăcute și, în cazuri rare, reacții severe. Această afecțiune apare atunci când sistemul imunitar identifică greșit usturoiul ca fiind o substanță periculoasă, declanșând o reacție alergică. Managementul alergiei implică evitarea usturoiului și, în unele cazuri, utilizarea medicamentelor pentru a ameliora simptomele.

Prezentare generală

Ce este o alergie la usturoi?

O alergie la usturoi apare atunci când sistemul dumneavoastră imunitar declanșează o reacție alergică atunci când consumați sau atingeți usturoi. O alergie la usturoi poate apărea la orice vârstă.

Usturoiul este un tip de plantă aromatică pe care o puteți folosi pentru a adăuga aromă mâncării dumneavoastră. Majoritatea oamenilor nu prezintă o reacție alergică la usturoi, dar, pentru unii, consumul chiar și al unei cantități mici de usturoi poate provoca simptome precum dificultăți de respirație sau erupții cutanate (dermatită de contact).

O alergie la usturoi este diferită de o intoleranță la usturoi.

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul dumneavoastră imunitar detectează în mod eronat un aliment ca fiind dăunător. În cazul usturoiului, sistemul dumneavoastră imunitar consideră că usturoiul este periculos. Ca răspuns la pericol, corpul dumneavoastră eliberează substanțe chimice și creează anticorpi pentru a-l combate. O reacție alergică poate afecta pielea, sistemul respirator, sistemul circulator și sistemul digestiv. O reacție alergică este de obicei mai intensă decât o intoleranță.

O intoleranță la usturoi își are originea în sistemul dumneavoastră gastrointestinal. Adesea, nu implică deloc sistemul dumneavoastră imunitar. Simptomele afectează de obicei sistemul dumneavoastră digestiv și includ balonare, diaree sau greață. O intoleranță alimentară este de obicei legată de afecțiuni precum sindromul colonului iritabil (IBS) sau intoleranța la lactoză. Intoleranțele alimentare pot apărea, de asemenea, dacă corpului dumneavoastră îi lipsește o enzimă care ajută la descompunerea unui anumit aliment.

Cât de frecventă este o alergie la usturoi?

Usturoiul este o alergie alimentară neobișnuită. Este mai probabil să aveți o intoleranță la usturoi decât o alergie. Un medic specialist vă poate ajuta să determinați dacă simptomele dumneavoastră apar din cauza unei alergii sau a unei intoleranțe.

Simptome și cauze

Care sunt simptomele unei alergii la usturoi?

Simptomele unei alergii la usturoi variază de la persoană la persoană. Unele simptome frecvente includ:

  • Urticarie, mâncărimi ale pielii sau decolorarea pielii.
  • Umflarea gurii, a limbii sau a gâtului.
  • Scurtarea respirației sau dificultăți de respirație.
  • Dureri de stomac, diaree sau greață.
  • Puls rapid, amețeli sau leșin.
  • Anafilaxie (o reacție alergică care pune viața în pericol).

O reacție alergică la usturoi poate apărea imediat sau în aproximativ două ore după ce ați mâncat sau ați atins usturoi. Pe de altă parte, o intoleranță la usturoi poate apărea la câteva ore după ce ați mâncat usturoi, iar simptomele sunt de obicei mai puțin severe.

Este important să ne amintim că toată lumea este diferită, iar intensitatea reacțiilor alergice este greu de prezis. Puteți chiar să constatați că reacționați diferit în funcție de forma în care se află usturoiul. De exemplu, este posibil să constatați că nu reacționați la usturoiul din sosuri, supe sau condimente, dar să aveți o reacție alergică la usturoi dacă este crud.

Ar trebui să luați alergia dumneavoastră în serios și să informați medicul specialist dacă aveți disconfort sau durere după ce ați mâncat sau ați atins usturoi.

Apelați imediat 112 dacă aveți o reacție alergică severă.

Ce cauzează o alergie la usturoi?

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul dumneavoastră imunitar consideră că un anumit aliment este o amenințare. Ca răspuns la această amenințare, eliberează substanțe chimice, cum ar fi histamina, și creează celule inflamatorii pentru a combate amenințarea. Reacția corpului dumneavoastră este ceea ce vă oferă simptome de alergie.

Medicii specialiști nu sunt pe deplin siguri de ce unii oameni au alergii la anumite alimente și nu la altele sau de ce apare acest lucru.

Sunteți alergic la ceapă dacă sunteți alergic la usturoi?

Puteți fi alergic la usturoi și să nu fiți alergic la ceapă. Dar mulți oameni prezintă reacții alergice la ambele. Acest lucru se datorează faptului că ceapa și usturoiul sunt ambele plante bulboase din familia allium. Ele conțin proteine ​​similare, ceea ce înseamnă că corpul dumneavoastră poate reacționa similar la ele.

Acesta se numește reactivitate încrucișată. Alte rude apropiate ale usturoiului includ arpagicul, șalota și prazul. Nu sunteți automat alergic la toate plantele aromatice din aceeași familie, dar cercetările sugerează că reactivitatea încrucișată poate fi o problemă pentru persoanele cu alergie la usturoi.

Care sunt factorii de risc pentru o alergie la usturoi?

Unii factori care vă pot crește riscul de alergie la usturoi sunt:

  • Având un istoric familial de alergii.
  • Având afecțiuni precum astmul și eczema.
  • Fiind alergic la plante aromatice similare, cum ar fi ceapa, arpagicul sau prazul. Persoanele care au o reacție la una dintre acestea pot fi mai susceptibile să reacționeze la usturoi.

Care sunt complicațiile unei alergii la usturoi?

O alergie la usturoi nu provoacă de obicei simptome care pun viața în pericol, dar poate provoca simptome severe sau anafilaxie, o reacție alergică care pune viața în pericol. Cercetările arată că anafilaxia este mai probabil să apară dacă consumați sau atingeți usturoi crud, comparativ cu usturoiul gătit.

Diagnostic și teste

Cum este diagnosticată o alergie la usturoi?

Alergiile alimentare în general pot fi greu de diagnosticat. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor mănâncă multe alimente și ingrediente diferite în același timp.

Pentru a diagnostica o alergie alimentară, un medic specialist sau alergolog vă va întreba despre simptomele dumneavoastră și vă va lua istoricul de sănătate. Ei pot efectua, de asemenea, teste de alergie, cum ar fi un test de sânge sau un test cutanat, pentru a vedea dacă un anumit aliment, cum ar fi usturoiul, este cauza simptomelor dumneavoastră.

Testele cutanate funcționează prin expunerea pielii dumneavoastră la o cantitate mică dintr-un alergen și observarea unei reacții. Testele de sânge funcționează prin verificarea unui răspuns imun la un anumit aliment.

Un test de provocare alimentară este o altă modalitate prin care medicul dumneavoastră vă poate diagnostica o alergie la usturoi. Aceasta implică solicitarea medicului dumneavoastră să mănânce usturoi într-un cadru medical. Apoi, ei urmăresc să vadă dacă provoacă o reacție.

Amintiți-vă, nu ar trebui să încercați să vă auto-diagnosticați mâncând usturoi acasă și urmărind o reacție. Un medic efectuează teste într-un cadru clinic, astfel încât să poată fi pregătit pentru orice reacții alergice grave.

Cât de gravă este o alergie la usturoi?

Majoritatea alergiilor la usturoi nu sunt grave. Dar este important să discutați cu medicul dumneavoastră specialist despre simptomele dumneavoastră și să evitați usturoiul până când vă dați seama cât de sensibil sunteți la acesta.

Management și tratament

Cum este tratată o alergie la usturoi?

Cea mai bună modalitate de a trata o alergie la usturoi este să o evitați în întregime. Dacă mâncați sau atingeți accidental usturoi și dezvoltați simptome ușoare, majoritatea oamenilor răspund bine la antihistaminice pe care le puteți cumpăra de la o farmacie sau un magazin alimentar.

Pentru reacții mai grave sau în caz de urgență, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un autoinjector de epinefrină de urgență (EpiPen®). Ar trebui să-l purtați cu dumneavoastră în caz de reacție alergică severă. Rețineți că, dacă utilizați un EpiPen pentru o reacție alergică severă, ar trebui să contactați totuși serviciile de urgență, deoarece medicamentul poate dispărea.

De asemenea, este important de reținut că usturoiul se găsește într-o varietate de alimente preambalate și procesate. Este posibil să nu fie întotdeauna listat în ingrediente. În caz de îndoială, evitați complet alimentul sau contactați producătorul înainte de a-l mânca.

Usturoiul este, de asemenea, un ingredient cheie în multe bucătării și alimente de restaurant. Ar trebui să informați personalul restaurantului despre alergia dumneavoastră înainte de a comanda, astfel încât să vă poată recomanda ceva fără usturoi.

Unele lucruri specifice pe care le puteți face includ:

  • Spălați bine toate oalele, tigăile, tocătoarele sau suprafețele alimentare dacă ating usturoiul.
  • Informați un ospătar dacă aveți alergie la usturoi înainte de a comanda mâncare. Bucătarul poate să vă gătească mâncarea separat sau să vă ofere o listă de alimente sigure.
  • Dacă sunteți la o petrecere sau un picnic, informați gazda că sunteți alergic la usturoi. Ei vă pot spune ce ingrediente au fost folosite sau vă pot oferi o altă opțiune alimentară. Alternativ, puteți să vă aduceți propria mâncare.
  • Utilizați condimente alternative, cum ar fi boia de ardei, oregano, chimen sau busuioc, pentru a condimenta sau aroma mâncarea.

Puteți scăpa de o alergie la usturoi și ceapă?

Majoritatea alergiilor alimentare nu pot fi vindecate. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să preveniți apariția reacțiilor alergice evitând alimentele la care sunteți alergic și fiind pregătit în cazul în care acestea apar.

Copiii pot depăși o alergie la usturoi pe măsură ce îmbătrânesc, dar numai un medic specialist poate confirma că copilul dumneavoastră a depășit o alergie alimentară. Uneori, ei fac acest lucru efectuând teste. Adulții sunt mai puțin susceptibili să depășească o alergie alimentară.

Prevenire

Puteți preveni o alergie la usturoi?

Nu, nu puteți preveni o alergie la usturoi. Puteți doar să vă gestionați reacția alergică evitând usturoiul sau luând medicamente.

Prognoză

Ce fac dacă am alergie la usturoi?

A trăi cu o alergie la usturoi necesită o conștientizare constantă a ingredientelor alimentare. Acest lucru poate fi dificil, dar este ceea ce ar trebui să faceți pentru a evita o reacție alergică potențial gravă.

A fi vigilent cu privire la alergia dumneavoastră la usturoi atunci când mâncați la restaurante, la casele prietenilor sau în timp ce faceți cumpărături este foarte important. Acest lucru ajută la reducerea șanselor de a mânca sau atinge accidental usturoi. Vestea bună este că persoanele cu alergii la usturoi pot găsi de obicei o mulțime de alimente de mâncat care nu conțin usturoi.

Va dura o alergie la usturoi pentru totdeauna?

Majoritatea alergiilor alimentare nu dispar pur și simplu. Dar uneori, mai ales la copii, o alergie poate fi depășită. Nu încercați să testați sau să experimentați cu alergia dumneavoastră pe cont propriu. Ar trebui să faceți acest lucru numai sub supravegherea medicului dumneavoastră specialist.

Viața cu alergia

Ce alimente ar trebui să evit dacă am alergie la usturoi?

Usturoiul vine în multe forme, cum ar fi crud, gătit, praf, ulei și multe altele. De asemenea, îl puteți găsi în multe alimente procesate (ambalate). Unele produse alimentare care pot conține usturoi de care ar trebui să aveți grijă includ:

  • Dressinguri pentru salate.
  • Mâncăruri congelate.
  • Supă sau chili conservat.
  • Orez și paste la cutie.
  • Alte condimente și sosuri.

Amintiți-vă, usturoiul este un ingredient comun și este posibil să nu fie întotdeauna listat pe ambalaj. Dacă nu sunteți sigur, ar trebui fie să evitați să mâncați alimentele în întregime, fie să contactați producătorul pentru a verifica ingredientele specifice. Când mâncați la un restaurant, informați-vă ospătarul sau bucătarul despre alergia dumneavoastră la usturoi.

Deoarece plante aromatice precum arpagicul, ceapa și șalota provin dintr-o specie de plante similară, evitarea acestor alimente poate fi utilă și pentru unii oameni.

Când ar trebui să merg la medicul meu specialist?

Consultați un medic specialist dacă aveți o reacție fizică la usturoi. Unele simptome frecvente includ urticarie, erupții cutanate sau umflarea gurii sau a limbii. Deși o alergie la usturoi este rară, este totuși posibilă. Un medic specialist vă poate ajuta să diagnosticați alergia și să vă spună ce opțiuni de tratament sunt cele mai bune pentru dumneavoastră.

Este rar să aveți o alergie la usturoi, dar se poate întâmpla totuși. Consultați un medic specialist sau un alergolog dacă credeți că usturoiul vă provoacă simptome de alergie. Ei vă pot ajuta să puneți un diagnostic și să vă recomande cea mai bună modalitate de a trata alergia. Încercarea de a evita usturoiul este adesea cel mai bun tratament, dar poate fi dificil, deoarece usturoiul poate fi găsit în multe alimente. Dacă întâmpinați dificultăți în a naviga prin viață fără usturoi, luați în considerare posibilitatea de a consulta un medic specialist în sănătate mintală. Aceștia sunt disponibili pentru a vă ajuta.

Când aveți o alergie alimentară, s-ar putea să vă faceți multe griji cu privire la ce să mâncați, astfel încât să nu aveți o reacție. Un medic specialist vă poate ușura temerile și vă poate trata alergiile.

Întrebări frecvente

  • Este posibil să devin alergic la usturoi la vârsta adultă? Da, o alergie la usturoi poate apărea la orice vârstă, chiar și la vârsta adultă.

  • Cum pot să fiu sigur că un produs nu conține usturoi? Citiți cu atenție etichetele produselor, căutați ingrediente ascunse și, în caz de dubiu, contactați producătorul. Când mâncați în oraș, întrebați despre ingrediente și alergeni.

  • Ce ar trebui să fac dacă am o reacție alergică ușoară la usturoi? Pentru simptome ușoare, antihistaminicele pot ajuta. Consultați un medic specialist pentru a discuta despre planul dumneavoastră de tratament și a vă asigura că aveți un injector de epinefrină (EpiPen) în cazul unei reacții severe.

Este important să discutați cu un medic specialist despre simptomele dumneavoastră pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

alergie usturoi
alergie alimentară
reacție alergică
urticarie
anafilaxie
intoleranță usturoi
simptome alergie
diagnostic alergie
tratament alergie
evitare usturoi
EpiPen