Alergia la Soia
Alergia la soia determină sistemul imunitar să reacționeze exagerat la proteinele din soia. Simptomele includ probleme stomacale, tuse și mâncărimi. O alergie severă la soia poate cauza anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la soia prin teste. Tratamentul include medicamente și evitarea produselor care conțin soia.
Alergia la Soia
O alergie la soia este o reacție a sistemului imunitar la proteinele din soia. Aceasta se manifestă prin diverse simptome și poate varia de la ușoară la severă. Diagnosticarea se face de către un medic specialist alergolog, iar tratamentul constă în principal în evitarea soiei și a produselor derivate.
Prezentare generală
Ce este o alergie la soia?
O alergie la soia este un tip de alergie alimentară. Sistemul dumneavoastră imunitar reacționează exagerat la soia pe care ați ingerat-o (mâncată sau băută). Pentru mulți oameni, ingerarea soiei este inofensivă. Cu toate acestea, dacă aveți o alergie la soia, sistemul dumneavoastră imunitar consideră proteina din soia drept un „invadator” dăunător, cum ar fi o bacterie sau un virus.
O alergie la soia poate fi periculoasă. Dacă aveți simptome severe de reacție alergică, cum ar fi dificultăți de respirație sau umflarea gâtului, sunați la 112 sau mergeți imediat la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe (UPU).
Pe cine afectează o alergie la soia?
O alergie la soia poate afecta pe oricine, de orice vârstă. Cu toate acestea, sugarii și copiii mici sunt mai predispuși să aibă o alergie la soia. De asemenea, sunteți mai predispus să aveți o alergie la soia dacă aveți alte alergii alimentare.
Mulți sugari depășesc o alergie la soia pe măsură ce îmbătrânesc.
Poți dezvolta o alergie la soia?
Da. O alergie la soia poate apărea la orice vârstă. Anumite alimente sau băuturi pe care le-ați ingerat anterior fără probleme pot declanșa o reacție alergică.
Cât de frecventă este o alergie la soia?
Sugarii și copiii mici sunt cei mai predispuși să aibă o alergie la soia. Aproximativ 0,4% dintre sugarii din SUA sunt alergici la soia.
Cum afectează o alergie la soia organismul meu?
O alergie la soia provoacă o reacție alergică în organism. O reacție alergică este răspunsul corpului dumneavoastră la un alergen. Dacă aveți o alergie la soia, corpul dumneavoastră poate avea două tipuri diferite de reacții:
- Reacție mediată de imunoglobulina E (IgE)
Dacă aveți o alergie la soia, corpul dumneavoastră răspunde prin crearea de imunoglobulină E (IgE) după prima expunere la soia. IgE este un anticorp pe care îl produce sistemul dumneavoastră imunitar. Corpul dumneavoastră produce multe tipuri diferite de IgE, care vizează anumite tipuri de alergeni.
Reacțiile IgE se întâmplă rapid după ingerarea soiei. Reacțiile pot include anafilaxia, care este o reacție alergică severă care poate provoca decesul.
- Reacție nemediată de imunoglobulina E (IgE)
Reacțiile non-IgE pot implica sistemul dumneavoastră imunitar, dar nu și anticorpii IgE. Reacția dumneavoastră la soia este mai lentă decât o reacție mediată de IgE. Poate dura până la 48 de ore pentru a se dezvolta.
Cele mai multe alergii alimentare non-IgE, inclusiv soia, nu pun viața în pericol. Cu toate acestea, soia este unul dintre cei mai frecvenți factori declanșatori pentru o reacție non-IgE la sugari.
Reacțiile pot include intoleranța la proteinele din soia sau esofagita eozinofilică (EoE). EoE provoacă inflamație în esofag, care este tubul care vă conectează gura cu stomacul.
Simptome și Cauze
Care sunt simptomele unei alergii la soia?
Simptomele alergiei la soia includ:
- Urticarie.
- Crampe stomacale.
- Indigestie.
- Greață și vărsături.
- Diaree.
- Senzație de constricție în gât.
- Tuse.
- Mâncărimi.
- Eczemă.
- Anafilaxie (dificultăți de respirație, creșterea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, amețeli și confuzie).
Poate o alergie la soia provoca probleme stomacale?
Da, o alergie la soia poate provoca probleme stomacale.
Puteți avea crampe stomacale, indigestie, diaree, greață și vărsături dacă aveți intoleranță la soia, care este diferită de o alergie la soia.
Provoacă soia inflamație?
Consumul unei cantități mari de soia poate provoca inflamație. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări pentru a afirma concludent că soia provoacă inflamație.
Ce cauzează o alergie la soia?
Proteinele din soia determină sistemul dumneavoastră imunitar să reacționeze exagerat.
Este contagioasă o alergie la soia?
Nu, o alergie la soia nu este contagioasă. Nu puteți transmite o alergie la soia unei alte persoane.
Diagnostic și Teste
Cum este diagnosticată o alergie la soia?
Un alergolog este un medic specialist care este specializat în alergii. Acesta vă poate ajuta să vă diagnosticați alergia la soia prin teste.
Înainte de a efectua teste de alergie la soia, acesta vă poate pune întrebări, inclusiv:
- Aveți antecedente familiale de alergii alimentare?
- Ați fost diagnosticat vreodată cu alte alergii alimentare?
- Care sunt simptomele dumneavoastră?
- Luați medicamente fără prescripție medicală (OTC) pentru a vă trata simptomele?
- Când observați că încep să apară simptomele dumneavoastră?
- Țineți un jurnal alimentar?
Ce teste vor fi efectuate pentru a diagnostica o alergie la soia?
Alergologul dumneavoastră poate utiliza diferite teste de alergie pentru a vă ajuta să diagnosticheze alergia la soia, pe baza simptomelor dumneavoastră. Aceste teste pot include:
- Analiza de sânge
În timpul unei analize de sânge, alergologul dumneavoastră va folosi un ac subțire (calibrul 21, ușor mai mic decât dimensiunea unui cercel standard) pentru a extrage o cantitate mică de sânge dintr-o venă din braț. Proba de sânge merge la un laborator. Laboratorul adaugă proteine din soia în proba dumneavoastră de sânge și măsoară nivelurile de anticorpi IgE din aceasta.
Poate dura o săptămână sau mai mult pentru ca rezultatele unei analize de sânge să fie trimise la un laborator.
- Test cutanat (scarificare)
Acest test expune corpul dumneavoastră la cantități mici de proteine din soia.
Alergologul dumneavoastră va curăța mai întâi o zonă de testare a pielii dumneavoastră cu iod sau alcool. Zona de testare se află de obicei pe antebraț sau pe partea superioară a spatelui.
Alergologul dumneavoastră va folosi un ac subțire (lancetă) pentru a vă înțepa pielea cu o cantitate mică de lichid care conține proteine din soia. Lancetul nu va pătrunde adânc în piele. Veți simți doar o mică înțepătură și nu veți sângera.
Unii alergologi pot utiliza o metodă diferită pentru testarea cutanată. Aceștia plasează o picătură de proteine lichide din soia pe pielea dumneavoastră. Apoi, folosesc un lancet pentru a vă zgâria ușor pielea. Picăturile vor intra în piele prin zgârietură. Veți simți doar un ușor disconfort și nu veți sângera.
După testarea cutanată, veți aștepta 15 minute. Apoi, alergologul va măsura cu o riglă orice pete decolorate pe piele de la testul de soia sau de la martorii pentru test.
Un test cutanat durează mai puțin de o oră.
- Test de provocare orală gradată
Pentru a diagnostica definitiv o alergie alimentară, alergologul dumneavoastră poate recomanda un test de provocare alimentară. Acest lucru poate fi necesar dacă antecedentele dumneavoastră familiale de alergii alimentare și testarea nu se potrivesc.
În timpul unei provocări orale, veți mânca o cantitate mică de soia. Apoi, alergologul dumneavoastră vă va observa pentru a vedea dacă se dezvoltă o reacție. Puteți mânca treptat mai multă soia pentru a vedea cum răspunde corpul dumneavoastră.
O provocare orală gradată poate dura până la patru ore.
Management și Tratament
Cum este tratată o alergie la soia?
Dacă aveți o alergie la soia, evitarea soiei este singura modalitate de a preveni o reacție. Producătorii sunt obligați legal să includă soia pe eticheta ingredientelor alimentelor ambalate vândute în SUA.
Dacă aveți o alergie la soia, trebuie să luați în considerare alte expuneri posibile, inclusiv:
- Articole non-alimentare. Anumite articole non-alimentare conțin soia, inclusiv lumânări, creioane, produse de curățare, alimente pentru animale de companie, țesături sintetice și anumite articole de machiaj și articole de toaletă. Cu toate acestea, legile privind etichetarea nu se aplică articolelor non-alimentare. Dacă nu sunteți sigur de ingredientele dintr-un articol non-alimentar, accesați site-ul web al producătorului sau sunați la numărul de telefon al serviciului clienți pentru a obține lista completă a ingredientelor produsului.
- Echipament partajat. În timpul procesului de fabricație, unele articole partajează echipamente sau suprafețe cu soia. Căutați etichete care spun: „Fabricat pe echipament partajat cu soia”.
Ce alimente și băuturi ar trebui să evit dacă am o alergie la soia?
Multe alimente și băuturi diferite conțin soia. Acestea includ:
- Soia sub toate formele, inclusiv făină de soia, fibre de soia, albumină de soia și griș de soia.
- Alternative de soia non-lactate, inclusiv lapte de soia, înghețată de soia, brânză de soia și iaurt de soia.
- Boabe de soia (quark și granule).
- Proteine din soia (concentrat, izolat și hidrolizat).
- Nuci de soia și germeni de soia.
- Sos de soia.
- Tofu și proteine vegetale texturate (TVP).
- Edamame.
- Miso.
- Natto.
- Tempeh.
- Tamari.
- Hoisin.
De asemenea, este o idee bună să fiți conștienți de alimentele care conțin arome naturale și artificiale, bulion de legume, gumă de legume și amidon de legume. Aceste alimente conțin adesea proteine din soia.
Articolele care includ proteine vegetale hidrolizate, proteine vegetale hidrolizate, extensie de proteine și umplutură de proteine pot include proteine din soia.
Soia poate fi prezentă și în alimente și băuturi, cum ar fi vodca și untul de nuci.
Pot mânca lecitină de soia sau ulei de soia?
Studiile arată că majoritatea persoanelor cu alergie la soia pot mânca în siguranță alimente care conțin lecitină de soia și ulei de soia. Uleiul de soia nu trebuie presat la rece, presat prin expulzor sau extrudat.
Ce medicamente sunt utilizate pentru a trata o alergie la soia?
Dacă aveți o alergie la soia, medicul dumneavoastră ar trebui să vă prescrie un auto-injector de epinefrină (EpiPen®). Epinefrina inversează rapid simptomele anafilaxiei. Medicul dumneavoastră vă va explica când și cum să utilizați acest dispozitiv. Ar trebui să aveți injectorul de epinefrină cu dumneavoastră în orice moment.
Persoanele care au intoleranță la soia sau o alergie la soia nemediată de IgE nu au nevoie de o rețetă pentru epinefrină.
Care sunt efectele secundare ale injecțiilor cu epinefrină?
Efectele secundare ale injecției cu epinefrină pot include:
- Anxietate.
- Ameţeală.
- Uscăciunea gurii.
- Durere de cap.
- Transpirație crescută.
- Greaţă.
- Oboseală (slăbiciune sau oboseală).
Aceste simptome sunt de obicei ușoare dacă apar și dispar rapid.
Cât de curând după tratament mă voi simți mai bine?
O injecție cu epinefrină începe să funcționeze imediat după ce v-ați injectat-o singur.
Prevenire
Cum pot preveni o reacție alergică la soia?
Cea mai bună modalitate de a preveni o reacție alergică la soia este de a evita strict ingredientele din soia din alimente, băuturi și alte produse non-alimentare.
Verificați etichetele ingredientelor de pe toate alimentele ambalate. Dacă nu sunteți sigur dacă un produs conține soia, evitați-l până când puteți confirma cu producătorul.
Prognoză
La ce mă pot aștepta dacă am o alergie la soia?
A trăi cu o alergie la soia poate fi o provocare. Simptomele pot varia de la ușoare la severe și nu există nicio modalitate de a prezice cum va reacționa corpul dumneavoastră. Cu toate acestea, cu precauție, puteți trăi o viață împlinită. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda resurse, grupuri de sprijin și dieteticieni pentru a vă ajuta cu mesele de zi cu zi.
Sugarii și copiii mici sunt mai predispuși să aibă alergii la soia decât adulții. Majoritatea copiilor depășesc o alergie la soia până la vârsta de 10 ani.
Când să consultați un medic
Consultați medicul dumneavoastră dacă aveți în mod regulat simptome de alergie la soia sau dacă observați că simptomele dumneavoastră se dezvoltă după ce ați mâncat soia.
Când ar trebui să merg la UPU?
Mergeți la UPU sau sunați la 112 dacă începeți să prezentați simptome de anafilaxie.
Ce întrebări ar trebui să-i pun medicului meu?
- Cum vă dați seama că am o alergie la soia?
- Ce medicamente recomandați?
- Care este lista completă a efectelor secundare ale medicamentelor pentru alergii recomandate?
- Când pot introduce soia copilului meu?
- Își va depăși copilul alergia la soia?
- Există grupuri de sprijin pentru persoanele sau părinții copiilor care au alergii la soia?
- Puteți recomanda un dietetician?
Întrebări frecvente
Care este diferența dintre o alergie la soia și intoleranța la soia?
O alergie la soia apare atunci când sistemul dumneavoastră imunitar reacționează exagerat la proteina din soia. Intoleranța la soia apare atunci când sistemul dumneavoastră digestiv are dificultăți în descompunerea (digestia) soiei. Atunci când ingerați soia, puteți avea simptome precum gaze, diaree și dureri abdominale.
Ce înseamnă să evit soia?
Înseamnă să citești cu atenție etichetele produselor alimentare și să eviți toate alimentele care conțin soia sau ingrediente derivate din soia, cum ar fi lecitina de soia, uleiul de soia (exceptând cel rafinat), proteinele din soia (concentrat, izolat, hidrolizat), tofu, miso, tempeh, edamame, sos de soia, etc.
Ce fac dacă am o reacție alergică severă (anafilaxie)?
Administrează imediat o injecție cu epinefrină (dacă ai una prescrisă) și sună la 112 sau mergi la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe. Anafilaxia este o urgență medicală și necesită tratament imediat.
Este important să discutați cu un medic specialist pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat. Informațiile prezentate aici au scop informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate.