Alergia la ou
Alergia la ou este o alergie alimentară care determină sistemul imunitar să reacționeze exagerat la proteinele din ouă. Simptomele includ urticarie, probleme stomacale și chiar anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la ou și poate recomanda cele mai bune modalități de a evita ouăle.
Alergia la ou
Prezentare generală
Ce este alergia la ou?
Alergia la ou este un tip comun de alergie alimentară. Sistemul dumneavoastră imunitar reacționează exagerat la proteinele din ouă. Ouăle de găină sunt cea mai frecventă cauză a alergiei la ou. Cu toate acestea, alte ouă de animale, inclusiv rață, curcan sau prepeliță, pot determina sistemul dumneavoastră imunitar să reacționeze exagerat.
O alergie la ou poate fi fatală. Dacă aveți simptome severe de reacție alergică, cum ar fi umflarea gâtului, sunați la 112 (sau la numărul local de urgență) sau mergeți imediat la camera de gardă a spitalului.
Cât de frecventă este alergia la ou?
Alergia la ou este a doua cea mai frecventă alergie alimentară la copii. Dar specialiștii estimează că aproximativ 2% dintre copii sunt alergici la ouă, deci este încă relativ rară. Este mai frecventă la copii decât la adulți.
Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre copii vor dezvolta toleranță la ou până la vârsta de 5 ani, iar până la 70% vor depăși alergia la ou până la vârsta de 16 ani. Aproximativ 70% dintre copiii alergici la ou pot ingera proteine din ouă în produse încălzite intens (coapte).
Simptome și cauze
Cum arată o alergie la ou?
O reacție alergică la ou începe de obicei în câteva minute după ce consumați ouă.
Severitatea simptomelor poate varia de la o persoană la alta. Simptomele ușoare pot include:
- Durere abdominală.
- Diaree.
- Tuse.
- Urticarie.
- Mâncărime (prurit).
- Greață sau vărsături.
- Erupție cutanată.
- Furnicături sau umflarea buzelor, limbii sau gâtului.
Simptomele severe pot include anafilaxie. Fără tratament imediat, anafilaxia poate fi fatală. Alte simptome severe pot include:
- Confuzie.
- Dificultăți de respirație.
- Dificultate la înghițire (disfagie).
- Ameţeală.
- Scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială).
- Pierderea cunoștinței (sincopă).
- Senzație de lipsă de aer (dispnee).
- Senzație de constricție în piept sau gât.
Ce cauzează alergia la ou?
Dacă aveți alergie la ou, proteinele din ouă determină sistemul dumneavoastră imunitar să reacționeze exagerat (acesta este ceea ce cauzează o reacție alergică). Proteinele care cauzează alergiile la ou se găsesc mai ales în albușul de ou.
Dacă aveți alergie la ou, corpul dumneavoastră creează imunoglobulină E (IgE) după prima expunere la ouă. IgE este un anticorp pe care îl produce sistemul dumneavoastră imunitar. Corpul dumneavoastră produce multe tipuri diferite de IgE, care vizează alergeni specifici. Anticorpii IgE se leagă de mastocite (celule alergice) din piele, tractul respirator (căile respiratorii) și sistemul cardiovascular. Când întâlnesc proteine din ouă, eliberează histamină. Histamina este ceea ce cauzează simptomele alergice.
Reacțiile IgE se întâmplă rapid după ce consumați ouă. Reacțiile pot include anafilaxie.
Intoleranța la ou
Alte reacții la ouă (intoleranța la ou) nu sunt rezultatul anticorpului alergic. Reacția dumneavoastră la ouă este mai lentă decât o reacție mediată de IgE. Poate dura până la 48 de ore pentru a se dezvolta, iar simptomele afectează de obicei doar intestinele (sistemul gastrointestinal sau GI). Ele pot include:
- Durere de stomac.
- Crampe.
- Diaree.
- Greață și vărsături.
Ce proteine din ou cauzează o alergie la ou?
Principalele proteine alergice din ou includ:
- Ovomucoid. Albușurile de ou conțin ovomucoid.
- Ovotransferina. Ovotransferina nu se descompune prin expunere la temperaturi ridicate. De obicei, nu puteți mânca ouă crude sau fierte dacă sunteți alergic la ovotransferina.
- Ovalbumină. Ovalbumina se descompune la temperaturi ridicate, astfel încât este posibil să puteți mânca ouă fierte fără a dezvolta o reacție alergică.
- Lizozim. Aproximativ 30% dintre persoanele care au alergie la ou sunt sensibile la lizozim.
Pe cine afectează alergia la ou?
Alergia la ou poate afecta pe oricine. Cu toate acestea, este mai frecventă la copiii cu vârsta sub 5 ani. Mulți copii cu alergie la ou o vor depăși pe măsură ce îmbătrânesc și sistemul lor digestiv se maturizează.
Dacă unul dintre copiii mei are alergie la ou, o au toți?
Nu. Ar trebui să vă introduceți toți copiii la ouă în același mod, chiar dacă dumneavoastră, celălalt părinte biologic sau unul dintre frații lor are alergie la ou.
Diagnostic și teste
Cum este diagnosticată alergia la ou?
Discutați cu un medic specialist dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome de alergie la ou. Vă pot trimite la un alergolog (imunolog). Vă vor pune întrebări, inclusiv:
- Mai are cineva din familia dumneavoastră biologică alergii la ou sau alte alergii alimentare?
- Ați fost vreodată diagnosticat de un medic specialist cu alergii alimentare?
- Care sunt simptomele dumneavoastră?
- Când observați că încep să apară simptomele dumneavoastră?
- Luați medicamente fără prescripție medicală (OTC) pentru a vă trata simptomele?
- Țineți un jurnal alimentar?
Ce teste vor fi efectuate pentru a diagnostica alergiile la ou?
Un alergolog poate utiliza diferite teste alergice pentru a ajuta la diagnosticarea alergiei la ou în funcție de simptomele dumneavoastră. Aceste teste pot include:
- Testare cutanată (prick test)
Acest test expune corpul dumneavoastră la cantități mici de proteine din ou.
Alergologul va curăța mai întâi o zonă de testare a pielii dumneavoastră cu iod sau alcool. Zona de testare se află de obicei pe antebraț sau pe partea superioară a spatelui.
Alergologul va plasa o picătură de proteine lichide din ou pe pielea dumneavoastră. Apoi vă zgârie ușor pielea. Picăturile vor intra în piele prin zgârietură. Veți simți doar un ușor disconfort și nu veți sângera.
Pe lângă alergenii din ou, alergologul va aplica un control pozitiv și negativ pe pielea dumneavoastră. Controalele ajută un alergolog să compare reacțiile. Un control pozitiv conține de obicei o soluție de histamină care provoacă o pată pruriginoasă, ridicată (papulă) pe piele în câteva minute. Un control negativ conține de obicei o soluție salină care nu provoacă un răspuns.
După testarea cutanată, veți aștepta 15 minute. Alergologul va măsura apoi orice papule de pe piele de la testul cu ou sau de la controale cu o riglă.
Un test cutanat durează mai puțin de o oră.
- Test de sânge
În timpul unui test de sânge, alergologul dumneavoastră va folosi un ac subțire (ușor mai mic decât dimensiunea unui post standard de cercei) pentru a retrage o cantitate mică de sânge dintr-o venă de pe braț. Proba de sânge merge la un laborator. Laboratorul adaugă proteine din ou la proba dumneavoastră de sânge și măsoară nivelurile de anticorpi IgE din ea.
Poate dura o săptămână sau mai mult pentru a obține rezultatele de la un test de sânge.
- Test de provocare orală gradată
Pentru a diagnostica sau exclude definitiv o alergie la ou, alergologul dumneavoastră vă poate recomanda un test de provocare orală gradată în cabinet (testare alimentară).
Veți mânca o cantitate mică de ou în timpul unei testări orale gradate. Poate fi un ou care nu este gătit bine (cum ar fi un ou moale) sau un ou copt. Alergologul dumneavoastră va urmări apoi pentru a vedea dacă dezvoltați o reacție. Dacă sunteți pozitiv la un ou necopt, alergologul dumneavoastră vă poate recomanda un test de provocare cu ou copt pentru a vedea cum reacționează corpul dumneavoastră.
O testare orală gradată poate dura până la patru ore.
Management și tratament
Cum scapi de alergia la ou?
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți alergie la ou, singura modalitate de a preveni o reacție este de a evita ouăle și orice produse care conțin ouă. Agenția pentru Alimente și Medicamente solicită tuturor producătorilor de alimente să enumere în mod clar toți alergenii alimentari comuni pe etichetele produselor alimentare.
Unele alimente sau produse care nu conțin ouă pot partaja facilități de procesare cu produse din ouă. Căutați etichete care spun: „Fabricat într-o unitate care procesează ouă” sau „Fabricat pe echipamente care procesează ouă”.
Mulți copii depășesc alergia la ou, așa că este posibil ca copilul dumneavoastră să nu aibă nevoie de tratament. Dacă copilul dumneavoastră nu își depășește alergia, discutați cu un alergolog despre tratamentele de desensibilizare alimentară, inclusiv imunoterapia orală (ITO).
Ce medicamente specifice sunt utilizate pentru a trata o alergie severă la ou?
Dacă aveți o alergie severă la ou, medicul dumneavoastră vă va prescrie un auto-injector cu epinefrină (EpiPen®). Epinefrina inversează rapid simptomele anafilaxiei. Furnizorul dumneavoastră vă va explica când și cum să utilizați acest dispozitiv. Ar trebui să păstrați injectorul de epinefrină cu dumneavoastră în orice moment.
Dacă aveți intoleranță la ou sau o alergie la ou non-IgE mediată, nu aveți nevoie de epinefrină.
Care sunt efectele secundare ale injecțiilor cu epinefrină?
Efectele secundare ale injecției cu epinefrină pot include:
- Anxietate.
- Ameţeală.
- Uscăciunea gurii (xerostomie).
- Durere de cap.
- Transpirație crescută (diaforeză).
- Greaţă.
- Oboseală.
Dacă apar aceste simptome, acestea sunt de obicei ușoare și dispar rapid.
Prevenție
Cum pot preveni o reacție alergică la ouă?
Cea mai bună modalitate de a preveni o reacție alergică la ouă este de a evita alimentele, băuturile, medicamentele și orice alte produse care conțin ouă sau proteine din ouă.
Verificați etichetele ingredientelor de pe toate alimentele ambalate. Dacă nu sunteți sigur dacă un produs conține ouă, evitați-l până când puteți confirma cu producătorul.
Este sigur să faceți vaccinul antigripal dacă am alergie la ou?
Da, este sigur să faceți un vaccin pentru gripă (gripă). Multe vaccinuri antigripale conțin cantități mici de proteine din ouă. Dar, chiar dacă aveți alergie la ou, este complet sigur. Dacă aveți totuși nelămuriri, discutați cu un medic specialist despre vaccinurile antigripale fără ou. Alternativele de vaccin antigripal fără ou includ vaccinurile antigripale Flublok® Quadrivalent și Flucelvax® Quadrivalent.
Prognostic
La ce mă pot aștepta dacă am alergie la ou?
Poate fi o provocare să ai o alergie la ou. Simptomele pot fi ușoare sau severe și nu există nicio modalitate de a prezice modul în care va reacționa corpul dumneavoastră. Dacă ați avut o reacție alergică ușoară la ouă înainte, asta nu înseamnă că expunerile viitoare la ou vor fi ușoare - pot fi severe. Dacă ați avut o reacție alergică severă la ouă, aveți un risc mai mare de a avea din nou o reacție severă la ouă în viitor.
Cu toate acestea, cu precauție, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră puteți totuși să vă desfășurați în siguranță rutinele zilnice. Medicii specialiști pot recomanda resurse, grupuri de sprijin și dieteticieni pentru a vă ajuta cu mesele zilnice.
Pe măsură ce copiii mici îmbătrânesc, sistemul lor digestiv se maturizează și pot depăși alergia la ou. Vizitați un alergolog pentru testări anuale pentru a vedea dacă copilul dumneavoastră depășește alergia la ou.
Viața cu alergia la ou
Cum am grijă de mine dacă am alergie la ou?
Următoarele sfaturi vă pot ajuta să aveți grijă de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră dacă aveți alergie la ou:
- Fiți întotdeauna conștient de ceea ce mâncați și beți.
- Verificați etichetele nutriționale înainte de a consuma un produs, chiar dacă alimentul nu a provocat o reacție data trecută când l-ați consumat. Producătorii pot schimba rețetele și pot adăuga ouă.
- Dacă copilul dumneavoastră are alergie la ou, învățați-l să nu accepte mâncare de la prietenii sau colegii săi.
- Când luați masa în oraș, anunțați-vă ospătarul că aveți alergie la ou și puneți întrebări detaliate despre ingrediente și prepararea alimentelor.
- Purtați o brățară de alertă medicală cu informații despre alergia la ou sau purtați un card de alertă medicală.
- Adăugați alergia dumneavoastră alimentară la setarea sau aplicația de urgență medicală a telefonului mobil.
- Discutați cu un medic specialist despre modul de pregătire pentru o reacție. Vă pot prescrie un auto-injector cu epinefrină. Ar trebui să îl purtați cu dumneavoastră în orice moment, în cazul în care aveți o reacție severă.
Ce alimente ar trebui să evitați dacă aveți alergie la ou?
Unele alimente obișnuite care pot conține ouă includ:
- Produse de patiserie.
- Alimente pane.
- Umpluturi pentru torturi și plăcinte.
- Cremă.
- Lichior de ou.
- Bezele.
- Maioneză.
- Alternative de carne (cărnuri vegetariene).
- Paste.
- Covrigi.
- Carne procesată.
- Budincă.
- Dressinguri pentru salate.
Când ar trebui să consult un medic specialist?
Consultați un medic specialist dacă dezvoltați simptome după ce ați consumat ouă sau produse care conțin ouă.
Când ar trebui să merg la camera de gardă a spitalului?
Mergeți la camera de gardă a spitalului sau sunați la 112 (sau la numărul local de urgență) dacă începeți să prezentați simptome de anafilaxie sau simțiți că nu puteți respira.
Ce întrebări ar trebui să pun unui medic specialist?
- Cum vă dați seama că am alergie la ou?
- Când pot introduce ouă în alimentația copilului meu?
- Copilul meu va depăși alergia la ou?
- Există grupuri de sprijin pentru persoanele sau părinții copiilor care au alergie la ou?
- Îmi puteți recomanda un dietetician?
Întrebări frecvente
Cum știu dacă am o sensibilitate la ou?
Este posibil să aveți o sensibilitate la ou dacă dezvoltați simptome ușoare după ce consumați ouă. Discutați cu un medic specialist dacă credeți că aveți intoleranță la ou.
Cât timp rămâne o alergie la ou în sistemul meu?
Aproximativ 70% dintre copiii care au alergie la ou o depășesc până la vârsta de 16 ani. Cu toate acestea, unele persoane s-ar putea să nu depășească niciodată alergia la ou.
Puteți dezvolta o alergie la ou mai târziu în viață?
Da, puteți dezvolta o alergie la ou mai târziu în viață.
O notă generală
Alergia la ou poate fi o afecțiune enervantă sau chiar înfricoșătoare. Simptomele pot fi ușoare sau severe. Vă puteți simți frustrat că nu știți ce vă provoacă simptomele, dar un medic specialist vă poate ajuta. Vă pot efectua teste pentru a confirma o alergie la ou. Vă pot trimite, de asemenea, la un dietetician care vă poate ajuta să aflați ce este cel mai bine pentru dumneavoastră să mâncați și să beți.
Când aveți o alergie alimentară, s-ar putea să vă faceți multe griji cu privire la ce să mâncați pentru a nu avea o reacție. Solicitați ajutor medical specializat.
Este important să rețineți că informațiile furnizate aici au scop informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Vă rugăm să consultați un medic alergolog pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat.