Alergia la Gândaci de Bucătărie
Alergiile la gândaci de bucătărie determină sistemul imunitar să reacționeze exagerat la proteinele din gândaci. Simptomele includ erupții cutanate, strănut, tuse și congestie. Un medic poate diagnostica alergiile la gândaci prin teste și poate prescrie sau recomanda medicamente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.
Alergia la Gândaci de Bucătărie
Prezentare Generală
Ce este o alergie la gândaci de bucătărie?
Alergia la gândaci de bucătărie apare atunci când aveți simptome alergice după expunerea la gândaci de bucătărie. Gândacii de bucătărie sunt insecte plate, maro-roșiatice, cu aripi și șase picioare. Adesea trăiesc în case și clădiri calde, cu acces facil la apă și hrană. Sunt cei mai activi noaptea.
Gândacii de bucătărie au proteine (alergeni) în:
- Salivă.
- Materii fecale (excremente).
- Părți ale corpului.
Aceste proteine sunt de obicei inofensive. Dar, dacă aveți o alergie la gândaci de bucătărie, sistemul dumneavoastră imunitar vede aceste proteine ca pe niște „invadatori” dăunători (cum ar fi bacteriile sau virușii). Sistemul dumneavoastră imunitar produce histamină și alte substanțe chimice care duc la inflamație.
Este frecvent să fii alergic la gândaci de bucătărie?
Da, alergiile la gândaci de bucătărie sunt o alergie frecventă. Sunt una dintre cele mai frecvente alergii interioare din lume. Alergiile interioare includ alergeni care sunt frecvenți în interiorul casei dumneavoastră, cum ar fi acarienii de praf sau mătreața animalelor de companie.
Ce procent de oameni sunt alergici la gândaci de bucătărie?
Studiile sugerează că între 17% și 41% dintre persoanele din Statele Unite au alergii la gândaci de bucătărie.
Ce procent din casele din SUA au gândaci de bucătărie?
În 2021, rapoartele recensământului SUA au menționat că aproximativ 14 milioane din aproximativ 124 de milioane de locuințe ocupate din SUA aveau gândaci de bucătărie.
Pe cine afectează alergia la gândaci de bucătărie?
Oricine poate avea o alergie la gândaci de bucătărie. Dar afectează copiii mai mult decât adulții.
Sunteți mai predispus să dezvoltați o alergie la gândaci de bucătărie dacă aveți:
- Astm.
- Eczemă.
- Febră de fân (rinită alergică).
- Un istoric familial biologic de atopie. Atopia este o probabilitate genetică (moștenită) de a dezvolta alergii.
Simptome și Cauze
Care sunt simptomele unei alergii la gândaci de bucătărie?
Simptomele alergiei la gândaci de bucătărie pot include:
- Congestie nazală.
- Tuse.
- Mâncărime la nivelul gurii, nasului sau gâtului.
- Erupție cutanată pruriginoasă.
- Secreții postnazale (mucus care se scurge în gât).
- Ochi roșii, iritați și apoși.
- Secreții nazale abundente.
- Strănut.
Pot gândacii de bucătărie să cauzeze alte probleme de sănătate?
Dacă aveți astm, alergiile la gândaci de bucătărie pot provoca un atac de astm. Simptomele unui atac de astm includ:
- Senzație de apăsare în piept, durere sau presiune.
- Tuse.
- Scurtarea respirației (dispnee).
- Respirație șuierătoare.
Diagnostic și Teste
Cum este diagnosticată o alergie la gândaci de bucătărie?
Este o idee bună să contactați un medic dacă aveți simptome de alergie la gândaci de bucătărie. El vă poate trimite la un alergolog (imunolog). Un alergolog este un medic specialist care este specializat în diagnosticarea și tratarea alergiilor. Ca parte a examinării sale, acesta va pune întrebări, inclusiv:
- Ce simptome aveți?
- Când au început să apară simptomele?
- Ce ați încercat pentru a vă ameliora simptomele?
- Ați văzut vreodată gândaci de bucătărie în casa sau la locul de muncă?
- Mai are cineva din familia dumneavoastră alergii?
- A fost diagnosticat vreodată cu alte tipuri de alergii?
Ce teste vor fi efectuate pentru a diagnostica o alergie la gândaci de bucătărie?
Un alergolog poate utiliza diferite teste alergice pentru a diagnostica o alergie la gândaci de bucătărie în funcție de simptomele dumneavoastră. Aceste teste pot include:
- Test cutanat (scarificare). În timpul acestui test, alergologul folosește un ac subțire pentru a vă zgâria ușor pielea și a introduce diferite tipuri de alergeni la suprafața pielii dumneavoastră. Apoi, el va măsura orice pete pruriginoase similare cu o mușcătură de țânțar de pe piele.
- Test de sânge. Alergologul va preleva o mică probă de sânge din braț și o va trimite la un laborator. Se efectuează teste de laborator pentru diverși alergeni interiori și exteriori, inclusiv gândaci de bucătărie.
Management și Tratament
Cum este tratată o alergie la gândaci de bucătărie?
Cea mai bună modalitate de a preveni simptomele unei reacții alergice la gândaci de bucătărie este evitarea gândacilor de bucătărie. Alergologul dumneavoastră va recomanda, de asemenea, medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC) și medicamente prescrise pentru a trata simptomele alergiei dumneavoastră.
Ce medicamente sunt utilizate pentru a trata alergiile la gândaci de bucătărie?
Un alergolog poate recomanda sau prescrie următoarele medicamente pentru a trata simptomele alergiei dumneavoastră la gândaci de bucătărie:
- Antihistaminice orale și nazale. Antihistaminicele blochează histamina și sunt disponibile pentru a fi administrate pe cale orală, într-un spray nazal sau picături pentru ochi. Ele ajută la mâncărime, strănut, ochi iritați și secreții nazale abundente.
- Corticosteroizi nazali. Corticosteroizii nazali reduc inflamația și congestia nazală. De asemenea, pot ajuta la tratarea ochilor iritați. Pulverizați corticosteroizi nazali în nas prin nări.
- Modificatori de leucotriene. Modificatorii de leucotriene ajută la reducerea simptomelor alergice. Poate dura patru până la șase săptămâni până să înceapă să funcționeze.
- Decongestionante. Decongestionantele orale sau nazale ameliorează temporar nasul înfundat atunci când le utilizați pe o perioadă scurtă de timp. Nu ar trebui să utilizați decongestionante pe termen lung.
- Injecții pentru alergii (imunoterapie). Injecțiile pentru alergii ajută la „antrenarea” sistemului dumneavoastră imunitar pentru a tolera alergenii gândacilor de bucătărie. Poate dura între șase și 12 luni de injecții regulate pentru alergii înainte ca simptomele dumneavoastră să se amelioreze. Ar trebui să vă așteptați la cel puțin trei până la cinci ani de injecții regulate pentru alergii pentru a obține cea mai mare reducere a simptomelor de la acest tratament.
Prevenire
Pot fi prevenite simptomele alergiei la gândaci de bucătărie?
Cea mai eficientă modalitate de a reduce riscul unei alergii la gândaci de bucătărie este reducerea expunerii la gândaci de bucătărie. Următoarele sfaturi vă pot ajuta:
- Apelați la o firmă de dezinsecție. Profesioniștii în combaterea dăunătorilor determină modul în care gândacii de bucătărie pătrund în casa dumneavoastră, localizează cuibul acestora, identifică sursele de hrană și apă și pun capcane pentru a scăpa de ei.
- Curățați-vă casa. Curățați vasele murdare, firimiturile și orice alte surse de hrană de pe sau din jurul blaturilor, chiuvetelor, podelelor, dulapurilor, aragazurilor, cuptoarelor cu microunde și podelelor. Aceasta include hrana pentru animale de companie. Aspirați și/sau spălați în mod regulat podelele.
- Sigilați sursele de hrană. Închideți bine recipientele pentru alimente și coșurile de gunoi.
- Reparați instalațiile sanitare defectuoase. Scurgerile oferă gândacilor de bucătărie apă și creează medii umede pe care le preferă.
- Curățați grămezile. Gândacii de bucătărie se vor ascunde în locuri întunecate, aglomerate, cum ar fi rufele, ziarele sau grămezile de vase murdare.
Prognoză
La ce mă pot aștepta dacă am o alergie la gândaci de bucătărie?
Nu puteți vindeca o alergie la gândaci de bucătărie. Dar evitarea alergenilor gândacilor de bucătărie și administrarea de medicamente pot ajuta la controlul simptomelor alergiei la gândaci de bucătărie.
Întrebări frecvente
De ce este atât de frecventă katsaridafobia?
Katsaridafobia (frica de gândaci de bucătărie) este un tip de entomofobie (frica de insecte). Există multe motive pentru care oamenii se tem de gândacii de bucătărie. Unele includ:
- Oamenii asociază gândacii de bucătărie cu casele murdare sau mediile nesănătoase.
- Sunt mari, rapizi și se mișcă imprevizibil.
- Au un miros rânced, uleios.
- Arată și se simt alunecoși sau lipicioși.
- Sunt greu de eliminat.
- Gândacii de bucătărie sunt insecte sociale. Dacă găsiți unul sau doi, de obicei există și alții pe care nu îi puteți vedea.
Cum pot reduce nivelul alergenilor de gândaci de bucătărie din casa mea?
Curățarea frecventă, inclusiv aspirarea, ștergerea suprafețelor și eliminarea surselor de hrană și apă, este esențială. Utilizați recipiente sigilate pentru alimente și aruncați gunoiul în coșuri cu capac.
Ce ar trebui să fac dacă suspectez că am alergie la gândaci de bucătărie?
Consultați un medic specialist alergolog pentru a efectua teste de alergie și a confirma diagnosticul. Acesta vă poate recomanda un plan de tratament personalizat.
Este important să rețineți că aceste informații sunt cu titlu informativ și nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Consultați întotdeauna un medic pentru diagnostic și tratament.